Turizm coğrafyası dersinde güncel içerik oluşturma : fenomenolojik bir yaklaşım - Taşkan, Cansu (My University, 2024)
Bu araştırma, ön lisans ve lisans düzeyinde turizm coğrafyası derslerinde kullanılan ders kitaplarının içeriğinin güncelliğini ele almakta ve bu kitapların günümüz turizm coğrafyası gerçekliklerini yeterince yansıtıp yansıtmadığını sorgulamaktadır. Turizm faaliyetlerinin hızla gelişen ve değişen yapısı göz önüne alındığında, eğitim materyallerinin de bu dinamiklere uyum sağlaması gerektiği vurgulanır. Bu bağlamda, tez, fenomenolojik bir yaklaşım kullanarak, mevcut ders kitaplarının içeriklerini kritik bir perspektifle incelenmiştir. Ana problem, turizm coğrafyası ders kitaplarının ne ölçüde güncel olduğudur. Araştırma, bu kitapların turizmin güncel gelişmelerini ne kadar yansıttığını ve öğrenciler tarafından nasıl algılandığını değerlendirir. Alt problemler arasında kitapların içeriklerinin güncelliği, öğrenci görüşleri ile saha çalışmalarından elde edilen verilerin karşılaştırılması yer alır. Araştırmanın temel amacı, turizm coğrafyası dersi için güncel, kapsayıcı ve etkileşimli bir içerik oluşturmak ve böylece öğrencilere turizm alanındaki güncel trendler ve pratikler hakkında derinlemesine bilgi sağlamaktır. Bu bağlamda, ders kitaplarının eksik yönlerini belirlemek ve bu eksiklikleri gidermek üzere önerilerde bulunmak da amaçlanmaktadır. Tezde fenomenolojik ve hermenötik teorik yaklaşımlar benimsenmiştir. Fenomenoloji, bireylerin deneyimlerinden yola çıkarak anlama ve yorumlama yapmayı amaçlanmıştır. Hermenötik ise metinlerin yorumlanması ve anlamlandırılmasına odaklanılmıştır. Araştırmada, ders kitaplarının içerikleri eleştirel bir bakış açısıyla analiz edilirken, öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden ve saha çalışmalarından elde edilen verileri fenomenolojik yaklaşımla değerlendirilmiştir. Bulgular, mevcut ders kitaplarının turizm coğrafyasının dinamik yapısını yansıtmakta yetersiz kaldığını ortaya koymaktadır. Kitaplar genellikle eski bilgilerle sınırlı kalmakta ve yeni turizm türleri ile güncel turizm pratikleri hakkında yeterince bilgi sunmamaktadır. Öğrencilerin geri bildirimleri, kitapların güncellenmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bu çalışma, turizm coğrafyası ders içeriklerinin ve ders kitaplarının, turizm alanındaki hızlı değişimler ve yenilikler doğrultusunda sürekli olarak güncellenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

This research addresses the relevance of the content in textbooks used in associate and bachelor's level tourism geography courses, questioning whether these books adequately reflect contemporary realities in tourism geography. Given the rapidly evolving and changing nature of tourism activities, it is emphasized that educational materials should also adapt to these dynamics. In this context, the thesis critically examines the content of current textbooks using a phenomenological approach. The main problem is the extent to which tourism geography textbooks are up-to-date. The research evaluates how well these books reflect current developments in tourism and how they are perceived by students. Sub-problems include the currency of the textbooks' content and the comparison of student opinions with data obtained from field studies. The primary aim of the research is to create an up-to-date, comprehensive, and interactive content for the tourism geography course, thereby providing students with in- depth knowledge about current trends and practices in tourism. In this context, it is also aimed to identify the deficiencies of the textbooks and make recommendations to address these shortcomings. Phenomenological and hermeneutic theoretical approaches were adopted in the thesis. Phenomenology aims to understand and interpret based on individuals' experiences. Hermeneutics focuses on the interpretation and meaning of texts. In the research, while the contents of the textbooks were analyzed from a critical perspective, the data obtained from semi-structured interviews with students and field studies were evaluated using a phenomenological approach. The findings reveal that the current textbooks are inadequate in reflecting the dynamic structure of tourism geography. The books are generally limited to outdated information and do not provide sufficient information about new types of tourism and current tourism practices. Student feedback indicates that the textbooks need to be updated. This study demonstrates that the content of tourism geography courses and textbooks must be continuously updated in line with the rapid changes and innovations in the field of tourism.
Creating current content in tourism geography course : a phenomenological approach
Keywords: Coğrafya; Geography; Mekan; Place; Tourism; Tourism Geography; Turizm; Turizm Coğrafyası Geography; Turkey; Türkiye