Hastanelerin yönetiminde dış kaynak kullanımının önemi ve İstanbul ilinde bir uygulama - İşçi, Emre (My University, 2004)
Soyadı: Emre İŞÇİ letme netim Organizasyon Prof. Dr. Sinan ARTAN Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Temmuz 2004 Hastane Yönetimi, Temel Yetenek, Dış Kaynaklardan Yararlanma

HASTANELERİN YÖNETİMİNDE DIŞ KAYNAK KULLANIMININ ÖNEMİ VE İSTANBUL İLİNDE BİR UYGULAMA Son yıllarda rekabetin yoğun yaşandığı sağlık sektöründe, hastane işletmeleri; rakiplerine göre üstünlük kazanmak ve sürekliliklerini sağlamak amacıyla çeşitli yönetim yaklaşımları aramaktadırlar. Dış kaynak kullanımı da bu yönetim yaklaşımlarından birisidir. Dış kaynak kullanımı ile hastane işletmeleri kârlılıklarını arttırmakta, hizmet maliyetlerini düşürmekte, organizasyon dışı olumsuz değişimlere karşı esnekliklerini geliştirmekte ve asıl işlerine odaklanarak sundukları hizmetin kalitesini arttırmaktadırlar. Bu çalışmada dış kaynak kullanımının hastane işletmelerine etkisi, dış kaynak kullanımından beklenen başarının elde edilme durumu ve tedarikçi firmalarla yaşanan sorunlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ülkemiz hastane işletmelerinin klinik hizmetlere kıyasla daha çok yönetim-destek faaliyetlerinde dış kaynaklardan yararlandığı ve kurumsallaşmamış bir şekilde dış kaynak kullanımına yöneldikleri görülmüştür. Finansal durumları göz önüne alındığında özellikle küçük çaplı ve yeterli sermayeye sahip olmayan özel sektör hastaneleri yada ödenek alma güçlüğü yaşayan kamu hastaneleri için dış kaynak kullanımının uygun bir strateji olduğu söylenebilir. Name and Surname: Emre İŞÇİ Field: Business Administration Programme: Management and Organization Supervisor: Professor Sinan ARTAN Degree Awarded and Date: Master - July 2004 Hospital Management, Core Competence, Outsourcing ABSTRACT THE IMPORTANCE OF OUTSOURCING IN HOSPITAL MANAGEMENT AND AN APPLICATION IN ISTANBUL PROVINCE Hospital entrepreneurs are seeking new approaches in order to be advantageous and to achieve continuity since there is a dense competition in health sector. Outsourcing is one of the tools of this approach. Outsourcing could give the opportunity to increase the profits of hospitals, to minimize cost, to promote the flexibility against external negative effects, to focus on the core competence and to increase quality of services. In this study the effect of outsourcing on hospital business administration, whether the expected success is achieved in hospital and determination of the problems with procurement companies were aimed to reveal. The data of the field research showed that hospitals in Turkey use outsourcing in management support activities rather than clinical services and outsourcing is not institutionalized. Regarding to financial status, especially for little scale hospitals or hospitals in financial difficulties, outsourcing is an appropriate strategy.
Keywords: Hastane Yönetimi