İlköğretim I. kademe türkçe öğretim programında öğrencilere kazandırılması hedeflenen temel becerilerin ders kitaplarında kullanılmasına ilişkin durum çalışması - Özatalay, Hülya (My University, 2007)
Ülkemizde 2005 yılından itibaren eğitim ve öğretim, “Yapılandırmacı Yaklaşım” adı verilen yeni bir anlayışla yapılmaya başlanmıştır. Bu anlayışla öğrencilerin üst düzey beceriler adı verilen bir takım özelliklere sahip olması hedeflenmiştir. Öğrencilerin bu üst düzey becerilere sahip olduklarında daha araştırmacı, yaratıcı, girişimci, iletişim bilgilerine sahip, kişisel ve sosyal değerleri gelişmiş, bilgi teknolojilerini bilinçli, doğru ve yerinde kullanan, okudukları metinler arasında anlam ilişkisi kurabilen, problem çözebilen, gerektiğinde kararlarını doğru olarak verebilen bireyler olmaları hedeflenmiş; bu özelliklere sahip kişilerin ülke kalkınmasında daha başarılı olacakları düşünülmüştür. Bu anlayışla yapılmaya başlayan eğitimle birlikte hedeflenen amaca ulaşılabilmek için ders kitaplarında da bir takım değişiklikler yapılmıştır. Daha önceleri her sınıf için tek olan ders kitapları; öğretmen kılavuz kitabı, ders kitabı ve çalışma kitabı olmak üzere üç kitap olarak hazırlanmıştır. Yapılan bu çalışmayla hazırlanan bu ders kitaplarının, öğrencilere kazandırılması hedeflenen üst düzey becerilere ulaşabilmelerinde ne dereceye kadar katkı sağladığı, hangi sınıflarda hangi becerilere daha çok yer verildiği ve hangi yayınevinin, hangi becerilere daha çok yer verdiği saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçlara ulaşabilmek için ilgili kaynak araştırması yapılmış, alanyazın oluşturulmuş, her bir beceri ile ilgili olarak ölçütler belirlenmiş ve İlköğretim İlk Kademede Milli Eğitim Bakanlığı tarafından seçilerek okutulan, yirmi dört takım Türkçe kitabı belirlenen ölçütler doğrultusunda tek tek taranmış, elde edilen verilerle tablolar oluşturulmuştur. Daha sonra bu verilerle istatistik değerlendirmeler yapılmış ve gerek sınıflar, gerekse de yayınevleri bazında bu hedeflere ne dereceye kadar ulaşılabildiği saptanmıştır. Elde edilen sonuçları kısaca özetlemek gerekirse, hazırlanan kitapların çoğunda bu becerilerle ilgili çalışmalara yeterli ölçüde yer verilmediği görülmüştür. Bu çalışma sonucunda elde edilen verilere bakılarak bundan sonra hazırlanacak kitaplarda bu becerilere dikkat edilmesi, daha bilinçli etkinlikler, çalışmalar düzenlenmesi önerilmektedir.

In our country education has been conducted with a new approach called “Constructivist Approach” since 2005. Through this approach students are assumed to have certain qualities called higher intelligence skills. When students have gained these qualities, they are expected to be more inquisitive, creative, enterprising and problem – solving individuals who have communicative skills and improved personal and social values; individuals who can use information technologies properly and accurately; who can make right decisions of their own when necessary, and who can make intelligent connections among the texts they have read. To this extent, certain changes have been made in the course books. Previously, each year level had only one course book for each class. With the changes made, each level now has a course book, a teacher’s guide and a workbook. What has been tried to be determined in this study is how much the newly written course books will contribute to students’ achieving the aimed higher intelligence skills, which skills have been covered in which level, and which publishing company have covered these skills in more detail. To this end, related source research has been made, the literature has been formed, criteria regarding each skill have been determined and twenty-four books chosen and approved by the Ministry of Education for the first phase of the Primary school have been examined one by one according to the determined criteria, and tables have been made with the collected data. Later with this data statistical assessments have been made to see how many of the objectives have been achieved by both year levels and publishers. To sum up the achieved results, it has been decided that most of the newly prepared books have not covered these skills well enough. In the light of the collected data it has been suggested that there should be more well-thought activities and that these skills should be emphasized more in the books that will be written in the future.
Keywords: Ders Kitapları; İlköğretim_Türkçe_Öğrenim ve Öğretim; Temel Beceriler_İlköğretim