Examınıng the relatıonshıp between ıncome and foreıgn dırect ınvestment for the gambıa, ghana and senegal usıng unconventıonal methodologıes - Touray, Alfusaıney (My University, 2017)
GELENEKSEL OLMAYAN YÖNTEMLER KULLANARAK GAMBIYA, GANA VE SENEGAL İÇİN GELİR VE DOĞRUDAN YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİDoğrudan yabancı yardım akışlarının, yatırımı alan ülkenin ekonomisinin üzerindeki etkisi özellikle ampirik literature henüz açıkça açıklanmamıştır. Geçmişte yapılan bir çok çalışma, modelin yanlış belirlenmesi ve içsellik problemleri yüzünden karmaşık bir haldedir. Bu eksikliklere çare bulabilmek için ,bu çalışma 3 Afrika ülkesindeki (Gambiya, Gana, Senegal) doğrudan yabancı yardım akışı ve gelir arasındaki ilişkiyi incelemek için klasik olmayan bir yöntem olan dalgacık yöntemini kullanmaktadır. Ramsey (2002), dalgacık analizi ile klasik yöntemlerle yapıldığında saklı Kalan ilişkilerin ortaya çıktığını göstermiştir ki geçmişte klasik yöntemlerle yapılan ampirik çalışmaların çoğunun sonucu bundan etkilenmiştir. Dahası, geçmişte yapılan çalışmalar sadece zaman alanlı ilişkiyi incelemiştir. Ayrıca, bu çalışma hem zaman hem de sıklık alanı ile ilişki üzerinde çalışmaktadir ki bu sayede temelde yatan güçlü faktörler tespit edilebilsin. Bu çalışmanının ampirik sonuçları göstermektedir ki doğrudan yabancı yardım akışının etkisinin; yatırım yapılan ülkenin, yabancı yardımlarla getirilen yabancı teknolojiyi özümsemesi ile doğrudan yabancı yardımıcın iç pazar yatırımı için tamamlayıcı ya da yedek olması seviyesine bağlıdır.Nispeten özümseme kapasitesi yüksek olan (gelişmiş finansal iç pazar) ve doğrudan yabancı yardımların iç yatırımı tamamladığı ve geliri arttırdığı ülkelerde (Senegal ve Gana), Gambiya gibi düşük özümseme kapasitesine sahip ve doğrudan yabancı yatırımların iç yatırımın ikamesi olduğu bir ülkeden daha çok fayda sağlandı. Nedensellik zaman ve ölçeğe bağlı olarak çif yönlüdür.

The impact of FDI inflow on the economy of the host country has not been clearly defined, especially in the empirical literature. Most of the empirical results from past studies are distorted by model misspecification and endogeneity problems. In order to find a cure for these deficiencies, this study uses unconventional methodologies called wavelet analysis to examine the nexus between FDI inflows and income in three African countries (The Gambia, Ghana, and Senegal). Ramsey (2002) shows that wavelet analysis reveals relationships that are veiled under conventional methodologies which probably affected the outcome of most of the past empirical studies. Moreover, the former empirical studies examined the nexus only in the time domain. However, this study uses both time and frequency domain to study the nexus, so that the underlying factors that are powerful could be determined. The empirical results of the current study show that the impact of FDI inflows depend on the host country’s ability to absorb foreign technology brought by the FDI and the degree to which the FDI is a complement or a substitute for domestic investment. Countries (Senegal and Ghana) that have a relatively high absorptive capacity (i.e a developed domestic financial market) and where FDI complements domestic investment in enhancing income derived more benefit from FDI than a country (The Gambia) with a low absorptive capacity and where FDI substitutes domestic investment. Causality is bidirectional depending on time and scale.
Keywords: Azgelişmiş ülkeler; causality; dalga analizi; doğrudan yabancı yatırım akışları; Ekonomik durum; FDI inflows; Gambiya; Gana; Kisi başı gelir; kisi başı gelir büyümesi; Kişibaşı gelir; nedensellik per capita income; per capita income growth; Senegal; wavelet analysis