Pharmacode application aganinst to mix-up risk of the packaging material in the pharmaceutical sector - Altuna, Şermin (My University, 2005)
İlaç üretiminde yüksek bir risk bulunmaktadır. Bazı durumlarda, bir ilaç, dağıtımı yada üretimi sırasında toplum sağlığına olumsuz etkileyen bir risk göstermesi durumunda geri toplanmaktadır. Ne yazık ki, bazen geri toplanması geç olabilir ve bu problem insana zarar verebilir. İlaçla tedaviden kaynaklı olarak her gün 1,3 m kişi zarar görmekte ve günde 1 kişi hayatını kaybetmektedir. Bu hataların %50 si etiket ve ambalajlama ile ilgili hatalardır. Ambalajlama prosesinin kalitesinin ve etkinliğinin geliştirilmesi ilaçların güvenli ve etkin olmasını sağlayacaktır. İlaçların ambalaj hatalarına farmakod okuyucuların kullanılması, teknolojinin kullanımı ile hasta güvenliğini iyileştirici bir metoddur. Bu uygulamanın birinci bölümünde, tezin amacı, gerçek olaylardan ve raporlardan alınmış olan etiketleme ve ambalajlama hataları, hata tipleri tanımlanmıştır. İkinci kısımda, farmakod uygulama kuralları, ve ilaç sektöründe risk yönetimi ile risk yönetimi için kullanılabilecek araçlar tanımlanmıştır. Üçüncü kısımda farmakod uygulaması anlatılmıştır. Dördüncü bölümde risk yönetim aracı olarak HACCP seçilmiştir. Farmakod uygulaması ile ilgili olarak, ilaç sektöründe ambalaj prosesinin ilgili basamağı seçilerek, HACCP uygulaması anlatılmıştır. HACCP uygulaması ile farmakod uygulaması arasındaki bağlantı tanımlanmıştır. Beşinci bölümde, farmakod uygulamasının ve risk yönetiminin ilişkileri tartışılmıştır. İlaçla tedavi konusunda karışma riskine karşı diğer yöntemler sunulmuştur. Haziran, 2005Şermin Altuna

PHARMACODE APPLICATION AGAINST TO MIX-UP RISK OF THE PACKAGING MATERIAL IN THE PHARMACEUTICAL SECTOR There is very high risk in the drug manufacturing. In some cases, a drug product must be recalled due to a problem occurring in the manufacturing or distribution of the product that may affect the public health negatively. Unfortunately, sometimes it's too late to recall, this problem injure the people. There is one death per day and 1.3 m injuries per day due to medication errors. Fifty percent of these errors were associated with label and packaging problems. Improving the efficiency and quality of the packaging process will provide safe and effective drugs. The use of pharmacode reader is a method for improving patient safety through the use of technology. In the first part of this application, objectives of this thesis and labeling and other packaging errors and error types from the real events and reports have been defined. In the second part, pharmacode application rules and risk management at pharmaceutical industry with tools, which can be used for risk management, have been defined. In the third part, pharmacode application has been defined. At fourth part, HACCP was chosen as a risk management tool. HACCP application has been examined for a step of packaging process in pharmaceutical sector. This step is related to pharmacode application. Relation of HACCP and pharmacode application has been defined. In the fifth part, relation of the pharmacode application and risk management has been discussed. Other methods related to mix-up risk prevention are defined. June, 2005Şermin Altuna
Keywords: Farmakoloji ve tedavi; İlaç Üretimi; İlaçlar (Meteria medika); İlaçların Ambalajlanması; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri