Konut pazarlamasında tüketicinin satın alma davranışları ve bir uygulama - Şenyurt, Özgül Yıldız (My University, 2001)
İnsanın, yaşamını sürdürebilmesi için gerekli temel ihtiyaçlarının başında gelen konutun satın alınması sırasında tüketicinin davranış sistemini konut pazarlaması başlığı altında inceleyen bu tez çalışması, konut pazarlamasında tüketiciyi ve davranışlarını yakından inceleme ve buna göre pazarlama stratejileri oluşturmada yol gösterici rol oynamaktadır. Amaç, pazarlama içinde de çoğunlukla hizmet pazarlaması yaklaşımı ile ele alınan konut pazarlaması kavramına değişik bir açıdan, yer pazarlaması kavramı kapsamında yaklaşmak ve konut pazarlamasında tüketicinin satın alma davranışlarını ortaya koymaktır. Bu sayede konut pazarlaması ve tüketici eksenindeki oluşumlar meydana çıkartılmaktadır. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde yer pazarlaması ve kapsamındaki diğer pazarlama türleri incelenmekte, buradan da emlak pazarlaması kavramından konut pazarlamasına inilmektedir. Ayrıca konut pazarlamasının çerçevesini oluşturmak amacıyla dünyada ve ülkemizdeki oluşumlar, sorunlar ve konut açısından mevcut durum ortaya konulmaya çalışılmaktadır. İkinci bölümde tamamen konut pazarlamasında tüketicinin satın alma davranışlarına yoğunlaşılmakta, bu davranışların konut pazarlamasındaki yeri ve önemi, tüketicilerin satın alma karar süreçleri, tüketici üzerinde etkili olan faktörler ve konut satın alımındaki eğilimler ile yeniliklerin benimsenmesi kavramları kapsamlı şekilde değerlendirilmekte, bu bilgiler ışığında pazarlamacıların tüketici hakkında edindiği bilgileri nasıl kullanabileceği ve nasıl pazarlama stratejileri geliştirebileceklerine kısaca göz atılmaktadır. Üçüncü bölümde ise konut pazarlamasında tüketicinin satın alma davranışlarını etkileyen faktörler ile ilgili bir uygulamaya yer verilmektedir. Uygulamada tüketicilerin konut satın alma davranışlarını etkileyen faktörleri belirlerken aynı anda bu etkilerin ne şekilde oluştuğu ve kendi zihninde bu faktörleri nasıl değerlendirdiği ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Bunu yapmak için bir anket çalışması yürütülmektedir. Yapılan araştırmanın amacı ve kapsamı, önemi, modeli, yöntemi ve sınırlamaları belirlendikten sonra hazırlanan anketlerden elde edilen verilerin analizi ve yorumuna geçilmektedir. Yapılan değerlendirmeden sonra sonuçlar bölüm sonunda ortaya konulmaktadır. Araştırmanın sonuçlarına değinilecek olursa; konut satın alma aşamasında tüketici üzerinde etkili olan faktörler, 13 ana faktör başlığı altında biraraya toplanmakta, bu faktör başlıkları altında buluşan faktörlerin kökeni psikolojik, kişisel, sosyo-kültürel, durumsal ve pazarlama faktörlerinden birine dayanabildiği gibi birkaçından da oluşabilmektedir. Bu sayede konut satın alma aşamasında tüketici üzerindeki etkilerinin birkaç faktörün etkileşimiyle yani bir faktörler seti halinde aynı anda oluştuğu gözlenmektedir. Ayrıca tanımlanan bu yeni 13 faktör setinin tüketici üzerindeki etkisi kimi demografik özelliklerine göre değişim gösterebildiği de kanıtlanmaktadır. Elde edilen veriler ışığında hedef pazarın ihtiyaç ve isteklerini tatmin edecek ürün olan konuta daha etkili şekilde ulaşılabilmektedir.

CONSUMER PURCHASE BEHAVIOUR IN HOUSING MARKETING This thesis study examines consumer purchase behaviour system under housing marketing title while house which is the basic need of human life to survive is being bought. Therefore, it enables us to reach the opportunity of investigation of consumers and their behaviour. Also, it helps us to form marketing strategies. Altough housing marketing has been approached with the point of view of service marketing, the aim is to approach it by means of place marketing and to discover buyer's behaviour in housing marketing. Therefore, the formation between consumer and housing marketing is revealed. First of all, this thesis study comphises three chapters. In the first chapter, place marketing and other marketing types which are subdivisions of place marketing are examined. Then, after the examination of real-estate marketing, housing marketing is started to mention. In addition, formations in the world and our country, problems and, current condition of housing are mentioned to constitude the frame of housing marketing. The second part of this thesis, consumer purchase behaviour is discussed completely and, the importance of these behaviour, the process of purchase making decision of consumer, the tendencies about house buying and, the concepts of adopting of innovations are examined widely. Consequently, how marketers use the knowledge about consumer and develop marketing strategies are skimmed. A practise which is about factors which influence consumer purchase behaviour takes part in the third chapter. While the factors which influence buyer's behaviour are appeared, how these influences occur, how consumers evaluate these factors in their own mind are discussed. A questionnaire is prepared to achieve this aim. After the purpose and content, importance, model, method and, limitations of this study are come out, the output and the comment of the ouestionnnaire are noted. Finally, the results are ranged at the end of this chapter. When the results of research is glanced, the factors which have some influences on consumer during buying a house are gathered together under thirteen main factor titles. The origin of factors may come from one of the psychological, individual, social-culturel, situational and marketing factors or some of them at the same time. Besides, at the stage of buying a house, the impact of factors on consumer is observed to occur the interaction of some factors. Also, it is provided that the impact of these thirteen new factors which are defined may change because of consumer's demographics. It is possible to reach the house which satisfies the need and desire of target market effectively with the help of handled data.
Keywords: Konut Pazarlaması; Satın Alma; Tüketici Davranışı