Öğretmen algılarına göre okul müdürlerinin değişim yönetimi yeterlilikleri ile okulların değişime açıklık düzeyleri arasındaki ilişki : değişime yönelik tutumun aracı rolü - Yaman, Yağmur (My University, 2025)
Herakleitos “Değişmeyen tek şey değişimdir.” demiştir. Herakleitos’un bu sözünden değişimin kaçınılmaz olduğu ve değişimin karşı konulamaz olduğu anlaşılmaktadır. Teknolojinin ve bilim çağının ilerlemesiyle değişim, ilerleme ve gelişme için vazgeçilmez olmuştur. Değişim çağında bilim; teknoloji ve gündelik yaşam gibi farklı alanlarda etkisini göstermektedir. Değişen çağ ve teknoloji değişime sebep olurken, değişimin kendisi de toplumun her bir alanında yeniliklere yol açmaktadır. Toplumda gerçekleşen bu değişimler kurumları da etkilemektedir. Bu açıdan değişimin eğitim kurumlarına olan etkisi de inkâr edilemez. Eğitimde değişim, eğitimin fiziksel imkânlarından eğitimdeki yaklaşımlara kadar eğitimin her alanını etkilemektedir. Değişim kavramı her zaman gelişmeyi ya da iyiye gitmeyi ifade etmemektedir. Ancak eğitimde yapılan değişimlerin iyi yönde olması beklenir bu nedenle eğitimde meydana gelen değişiklikler genel olarak olumlu algılanır. Zira eğitimde yapılan değişimlerin amacı eğitimde kaliteyi arttırmak, eğitim örgütlerinde başarıyı ve istikrarı sağlamaktır. Eğitimde gerçekleşen yenilikler ve değişimler eğitim kurumlarında yer alan paydaşlar vasıtasıyla olmaktadır. Bu bağlamda eğitim kurumlarının paydaşlarından olan okul müdürleri ve öğretmenler sınıf ve okul bazında değişimleri etkileyen ve en önemli role sahip olan kişilerdir. Kurumlarda değişimlerin gerçekleşebilmesi için öncelikle paydaşların değişime açık olması, değişime yönelik olumlu tutumlara sahip olması, değişimi kabullenmesi ve değişimi etkili bir şekilde yönetebilmesi gerekmektedir. Mevcut literatür ve yapılan araştırmalar incelendiğinde okul müdürlerinin değişim yönetimi yeterliliklerinin örgütsel anlamda okulların değişime açıklık düzeyi ile ilişkisini gösteren araştırmaların daha önce yapılmadığı görülmüştür. Bu açıdan bu çalışmanın genel amacı okul müdürlerinin değişim yönetimi yeterlilikleri ile okulların değişime açıklık düzeyleri arasındaki ilişkide öğretmenlerin değişime yönelik tutumlarının aracı rolünü incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmada aracı değişken analizi yapılmıştır. Araştırma verileri; Dağlı (2024) ve Şahin (2024) tarafından geliştirilen “Değişim Yönetimi Yeterlilikleri Ölçeği”, Yoldaş (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan “Değişime Yönelik Tutum Ölçeği” ve Akın (2024) tarafından geliştirilmiş olan “Okullarda Değişime Açıklık Ölçeği” ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2024-2025 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinin Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece ilçelerinden küme örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerinin analizi için SPSS ve AMOS programlarından yararlanılmıştır. Bu araştırma ile okul müdürlerinin değişim yönetimi yeterliliklerinin okulların değişime açıklık düzeyini nasıl etkilediğini açığa çıkararak okullarda daha köklü ve yararlı değişimlerin yapılabilmesine yönelik öneriler sunabilmek hedeflenmektedir.

Heraclitus stated that “The only constant is change.” This remark implies that change is inevitable and irresistible. With the advancement of technology and the age of science, change has become indispensable for progress and development. In this age of transformation, science manifests its influence in various fields such as technology and daily life. While the changing era and technology lead to transformation, change itself also brings innovations to all areas of society. These societal changes inevitably affect institutions as well. In this context, the impact of change on educational institutions is undeniable. Change in education influences all aspects of the educational system, ranging from its physical infrastructure to pedagogical approaches. The concept of change does not always signify improvement or positive progress. However, it is generally expected that changes made in education are in a positive direction; thus, changes in education are usually perceived positively. The aim of such changes is to enhance quality in education and to ensure success and stability within educational organizations. Innovations and changes occurring in education take place through stakeholders in educational institutions. In this regard, school principals and teachers, as key stakeholders in schools, play a crucial role in influencing changes at both the classroom and school levels. For changes to occur within institutions, stakeholders must first be open to change, possess positive attitudes toward change, accept change, and be able to manage change effectively. A review of the existing literature and previous studies reveals that there has been no prior research investigating the relationship between school principals' change management competencies and the organizational openness to change within schools. In this respect, the general purpose of this study is to examine the mediating role of teachers' attitudes toward change in the relationship between school principals’ change management competencies and schools’ levels of openness to change. This research was designed using the relational survey model, one of the quantitative research methods. A mediation analysis was conducted within the scope of the study. The data were collected using the “Change Management Competency Scale” developed by Dağlı (2024) and Şahin (2024), the “Attitude Toward Change Scale” adapted into Turkish by Yoldaş (2019), and the “Openness to Change in Schools Scale” developed by Akın (2024). The sample of the study consists of teachers selected using the cluster sampling method from the districts of Bahçelievler, Bağcılar, Bakırköy, and Küçükçekmece in the province of Istanbul during the 2024–2025 academic year. For data analysis, SPSS and AMOS software were utilized. This study aims to reveal how school principals' change management competencies affect schools' openness to change and to offer recommendations for implementing more profound and beneficial changes in schools.
Relationship between change management competencies of school principles and the levels of schools’ openness to change according to teachers’ perceptions : the mediatory role of attitude towards change
Keywords: Attitude; Change; Change Management; Değişim; Değişim Yönetimi; Değişime Açıklık; Değişime Yönelik Tutum; Okul Müdürü; Okul yöneticileri; Okul yönetimi ve örgütü; Openness to Change; Öğretmen etkinliği; School administrators; School management and organization; School Principal; Teacher; Teacher effectiveness; Turkey; Türkiye