Türk sanayi işletmelerinin finansal tablolarının Basel II kriterlerine uygunluğunun incelenmesi ve bir uygulama - Mutlu, Murtaza (My University, 2010)
Basel II, Derecelendirme, Kobi ÖZET TÜRK SANAYİ İŞLETMELERİNİN FİNANSAL TABLOLARININ BASEL II KRİTERLERİNE UYGUNLUĞUNUN İNCELENMESİ VE BİR UYGULAMA Globalleşen dünya düzeni ile birlikte daha sık yaşanmaya başlanan küresel ekonomik krizler, finansal sistemlerin daha sağlam temellere oturtulmasını, reel sektör işletmelerinin daha sağlam bir finansal yapıyla faaliyetlerini sürdürmelerini gerekli kılmıştır. Bu amaçla gündeme gelen Basel II Sermaye Yeterliliği Uzlaşısı ile ülke ekonomilerinin daha güvenli ve istikrarlı bir yapıya kavuşturulması beklenmektedir. Basel II uygulamalarıyla bankacılık sisteminde, gelişmiş risk ölçüm yöntemlerinin kullanması, düzenleyici otorite tarafından denetimlerin uygulanması ve piyasa disiplinin oluşturulması istenmektedir. Reel sektör işletmelerinin, Basel II ile beraber finansal yapılarını daha sağlam konuma getirmeleri, farklı finansman alternatiflerini kullanmaları, iyi bir derecelendirme notu elde ederek daha uygun şartlarla borçlanmaları sağlanacaktır. Çalışma altı temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Basel Komitesi ve Uluslar arası standartların oluşumu ile Basel II’nin ülke ekonomisi ve finansal sistem üzerine etkileri; İkinci bölümde, Basel II uygulamasının temelini oluşturan üç yapısal blok; Üçüncü bölümde, Basel II’nin kobilere ilişkin hükümleri ile alternatif finansman kaynakları ve ülkemizde yoğun olarak tercih edilen teminat ve garanti türleri üzerindeki Basel II etkisi; Dördüncü bölümde derecelendirme sistemi ve uygulamaları; beşinci bölümde Basel II geçiş sürecinde reel sektörün karşılaşabileceği sorunlar ve çözüm önerileri incelenmiştir. Altıncı bölüm, farklı sektörlerden şirketlerin derecelendirme uygulaması ve karşılaştırmaları ele alınarak konunun uygulama yönü açıklanmaya çalışılmıştır. Basel II, Rating, SME

ANALYZING THE SUITABILITY OF THE FINANCIAL STATEMENTS OF TURKISH INDUSTRIAL COMPANIES ACCORDING TO BASEL II CRITERIONS AND AN APPLICATION Global economic crisis that have been seen more often with the globalizing world order have required the financial systems to be set upon stronger basis and the real sector businesses to maintain their activities via more financial structure.With the help of Basel II being on the agenda for that reason, the economies of the countries are expected to turn into more reliable and stable form. Via the applications of Basel II, it is supposed to be used advanced risk measurement methods, to be checked by the regulatory authority and to be formed market discipline throughout the system of banking. With Basel ll, real sector businesses will be provided with stronger financial structure, the usage of various finance choices and loaning in more suitable circumstances while getting a nice grade. The study is consisted of six basic parts. In the first part, the impacts of Basel Committee and the evolution of the international standards upon the economy of the country and the financial system; in the second part, three structural pillars of basis of The Basel II application; in the third part, the judgements of Basel II regarding SME(Small and Medium Sized Enterprises), alternative financial sources and its impact upon the kinds of warranty and assurance of our country; in the fourth part, the measurement system and its applications; in the fifth part, the problems that real sector businesses are likely to run into and resolution proposals during the process of transition to Basel II. In the sixth part, it is tried to explain the application side of the subject in regards to the measurement applications and the comparisons of the companies from different sectors.
Keywords: Basel II; Derecelendirme; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ); Muhasebe