Yerel kalkınmada KOBİ’lerin rolü - Çarkçı, Akif, 1977- (My University, 2007)
Küreselleşen dünyada ekonomik yaşamda önemli aktörlerinden biri haline gelen KOBİ’lerin, yerel ekonomik kalkınma sürecinde de önemli roller üstlendikleri bilinmektedir. Bu rolleri şu ana başlıklar altında sıralamak mümkündür: “Yerel İstihdama Katkıları, Yerel Değişime İnnovasyon Boyutuyla Katkıları, Mekansal Değişime Katkıları, Yerel Rekabete Katkıları, Orta Sınıfın Korunmasına Katkıları, Yabancılaşmayı Azaltmaya Katkıları, Mesleki Eğitime Katkıları, Sermayenin Tabana Yayılmasına Sağladığı Katkılar.” Çalışmamızda genelden özele doğru inen bir yaklaşım belirlenmiş olup, küreselleşme sürecinden başlayarak, bölgesel ve yerel dinamiklerin değişen dünyada yerel ekonomileri nasıl etkilediği, Türkiye’de KOBİ’lerin genel ekonomik yapı içerisindeki durumu ve KOBİ’lerin yerel kalkınma sürecine olan katkıları farklı boyutlarıyla ele alınmıştır.

It is known that SMEs, which are at key position of economy of globalizing world, has great role on local economical development, as well. This role could be classified briefly into those titles: “Contribution to local employment, Contribution to local variation in the context of Innovation, Contribution to spatial variation, Contribution to local competition, Contribution to save of middle class, Contribution to decrease alienation, Contribution to vocational training, Contribution to expansion of capital to public body. In this study deductive method is used. Commencing from globalization process, how regional and local dynamics affect local economies in the varying world, position of SMEs in general economy of Turkey and Contribution of SMEs to local development are handled with several aspects.
Keywords: Ekonomik Büyüme; KOBİ’ler; Yerel Yönetimler