Lisansüstü tezlerde tasarlanan öğretim etkinliklerinin etkinlik tasarım prensipleri ve gerçekçi matematik eğitimi ilkeleri kapsamında incelenmesi - Tütüncü Ulutaş, Fulya (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı GME bağlamında ulusal düzeyde yayımlanan tez çalışmalarındaki öğretim etkinliklerini etkinlik tasarım prensipleri ve GME’nin öğrenme öğretme ilkeleri çerçevesinde incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri YÖK Ulusal Tez Merkezinde kayıtlı olan GME kapsamında yayımlanmış çalışma grubunu ortaokul seviyesindeki öğrencilerin oluşturduğu 48 tez çalışmasından elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak “Gerçekçi Matematik Eğitimine Uygunluk Formu”, “Etkinlik Değerlendirme Formu” ve “Araştırmacı Görüş Formu” oluşturulmuştur. Etkinlikler etkinlik tasarım prensiplerine ve GME’nin öğrenme-öğretme ilkelerine göre analiz edilmiştir. Etkinliklerin GME ilkeleri bağlamında özellikleri belirlenmiştir. Araştırmaya dahil edilen tez çalışmalarının genel özellikleriyle ilgili ulaşılan bulgulardan GME çerçevesindeki çalışmaların en çok 2019 yılında yayımlandığı, büyük bölümünün olduğu, %96’sının Türkçe dilinde hazırlandığı, en çok çalışmanın Gazi Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesinde yapıldığı, ağırlıklı olarak 6. ve 7. sınıf öğrencileriyle gerçekleştirildiği, yarısında “Sayılar ve İşlemler” öğrenme alanında çalışıldığı, %47,9’unda nicel araştırma yöntemlerinin tercih edildiği, %85’inde araştırmacıların uygulayıcı rolünde olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırma kapsamına alınan etkinliklerin etkinlik tasarım prensiplerine göre incelenmesi sonucu ulaşılan bulgulardan etkinliklerin çoğunda hedeflenen kazanımın belirtildiği, etkinliklerin %92,5’inin bağlam temelli olduğu belirlenmiştir. Öğrenci ön bilgileri, sınıf yönetimi, öğretmen ve öğrenci rolleri prensiplerinin etkinliklerin yarısından fazlasında, öğrenci zorluk ve yanılgıları prensibinin etkinliklerin %20’sinde dikkate alındığı görülmüştür. Etkinliklerin %40,8’inde materyal kullanıldığı, %42,5’inde ölçme değerlendirmeye yer verildiği, etkinliğin birden fazla başlangıç noktası olması prensibinin yalnızca %10,8’inde dikkate alındığı görülmüştür. İncelenen etkinliklerin GME’nin öğrenme-öğretme ilkelerine uygunluğuyla ilgili bulgulardan etkinliklerin tüm ilkelere yüksek oranda uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu uygunluğun gerçeklik ilkesi bağlamında en düşük kaldığı görülmüştür. Öğretim materyalinin geliştirildiği ve kullanıldığı ortamlarda gerçeklik ilkesinin etkinlik tasarım sürecine etkisi daha detaylı olarak düşünülmelidir. Etkinlik tasarımında GME’ye en uygun durumu belirten kategorilerdeki etkinliklerin özelliklerinden faydalanılması önerilmektedir.

The purpose of the research is to examine the teaching activities in thesis published at the national level in the context of RME, within the framework of activity design principles and learning-teaching principles of RME. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the study. The data of the research was obtained from 48 theses published within the scope of RME registered in the YÖK National Thesis Center, the research group of which was composed of secondary school level students. “Suitability Form for Realistic Mathematics Education”, “Activity Evaluation Form” and “Researcher Opinion Form” were created as data collection tools. The activities were analyzed according to activity design principles and RME's learning-teaching principles. The features of the activities have been determined in the context of RME principles. According to the findings regarding the general characteristics of the thesis studies included in the research, the studies within the framework of RME were mostly published in 2019, most of them were master's theses, %96 were prepared in Turkish, they were mostly conducted at Gazi University and Çukurova University, mainly it was concluded that the study was carried out with 6th and 7th grades students, half of the studies were conducted in the field of learning Numbers and Operations, %47,9 of them preferred quantitative research methods, and %85 of them were researchers in the role of practitioners. As a result of examining the activities included in the research according to the activity design principles, it was determined that the targeted learning was stated in most of the activities and %92,5 of the activities were context-based. It was observed that the principles of student prior knowledge, classroom management, teacher and student roles were taken into account in more than half of the activities, and student difficulties and misconceptions were taken into account in %20 of the activities. It was observed that materials were used in %40,8 of the activities, measurement and evaluation were included in %42,5 and the principle of having more than one starting point for the activity was taken into account in only %10,8. From the findings regarding the compliance of the examined activities with the learning-teaching principles of RME, it was concluded that the activities were highly compatible with all principles. It has been observed that this conformity remains lowest in the context of the reality principle. The impact of the reality principle on the activity design process should be considered in more detail in environments where teaching material is developed and used. In event design, it is recommended to benefit from the features of events in the categories that indicates the most suitable situation for RME.
Investigation of instructional activıties designed in graduate theses in the scope of activity design principles and realistic mathematics education principles
Keywords: Activity Design Principles; Etkinlik Tasarım Prensipleri; Gerçekçi Matematik Eğitimi; Gerçekçi Matematik Öğretimi; Matematik; Mathematics; Öğrenim ve öğretim; Realistic Mathematics Education; Realistic Mathematics Teaching; Study and teaching