Süleyman Paşa’nın Divan-ı Harp’te yargılanmasına dair defterin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (1878-1879) - Duran, Cihan (My University, 2010)
Bu çalışmanın konusunu, 93 Harbi olarak bilinen 1877–1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Rumeli orduları umum kumandanı olan Süleyman Paşa’nın Divan-ı Harp’te yargılanmasına dair Başbakanlık Osmanlı Arşivi Yıldız Esas Evrakı 999 numaralı defterin transkripsiyonu oluşturmaktadır. Osmanlıca’dan basit transkripsiyon yöntemi ile Latin harflerine aktarılan eserin transkripsiyonu esnasında orjinaline sadık kalındı. Çalışmanın giriş kısmında, Süleyman Paşa’nın yargılanmasına neden olan 93 harbinin sebepleri, o dönemin uluslar arası konjonktürü ile devletlerarası münasebetler ve savaşa götüren sebepler anlatıldı. Birinci bölümde, Süleyman Paşa’nın hayatı anlatıldıktan sonra defterdeki yargılama sürecine ait konuların

mahiyetinde genel bir değerlendirilmesi yapıldı. Tezin ikinci bölümünde ise defterin trankripsiyonu verildi. Eserin sonuç kısmında, defterdeki bilgilere ilave olarak Süleyman Paşa hakkında padişah iradesi ile beraber yargılanmasına götüren zahiri sebeplerin yanında gerçek sebeplerin de ne olabileceği konusunda açıklamalar yapıldı. ABSTRACT The topic of this work consists of the notebook transcription of the Ottoman Archives of Prime Ministry which named as Yıldız Esas document no:999, about the trial of Suleyman Pasha at the supreme military court who was the commander of the Rumeli armies of the Ottoman Army during the Ottoman-Russian War between 1877-1878 known as 93 War. The accuracy kept according to it’s original Ottoman language while translating by simple transcription method to Latin alphabet. At the intruduction part of the work, it is told about the reasons of the 93 War, reasoned with the trial of the Suleyman Pasha, the international conjuncture of those times and inter-states relations and the reasons of the war. After the explanation in the first part about the life story of Suleyman Pasha, a general evaluation of the trial process in the notebook made as an abstract. The second part of the thesis gave us the transcription of the notebook. At the last part of the work, additionaly to the information about Suleyman Pasha, the artificial reasons, took him to the court with the will of the Padishah and real reasons explained.
Keywords: Tarih; Yakınçağ