Özel hastanelerde çalışan yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin eleştirel düşünme düzeyi ve problem çözme becerileri - Erkuş, Birsen (My University, 2011)
1.ÖZET Araştırma özel hastanelerde çalışan yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin eleştirel düşünme düzeyi ve problem çözme becerilerini belirlemek amacıyla Eylül –Ekim 2010 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini 120 yönetici hemşire ve 1550 hemşire, örneklem grubunu ise 109 yönetici hemşire ve 1314 hemşire oluşturdu. Veri toplama aracı olarak yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin tanıtıcı ve mesleki özelliklerini içeren bilgi formu, California Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği (CEDEÖ), Problem Çözme Envanteri (PÇE) kullanıldı. Veriler, yüzdelik, ortalama, standart sapma, ilişkisiz grup t-testi, oneway anova , scheffe testi ve pearson korelasyon testi ile değerlendirildi. Yönetici hemşirelerin CEDEÖ puanı (225,28±20,97), hemşirelerin ise (222,86±21,45) olarak düşük düzeyde bulundu. CEDEÖ genel puanı yönetici hemşirelerde; 23-27 yaş grubunda ve kendilerini azimli, meraklı, pozitif düşünen ve sezileri kuvvetli olarak tanımlayanlarda, hemşirelerde ise; 33 yaş ve üstünde, yüksek lisans mezunu, çalıştığı birimden ve işten tatmin olan, yöneticileri ve ekibi ile uyumlu çalışan, kendilerini azimli, açık fikirli, sorgulayıcı, araştırmacı, eleştiriye açık, pozitif düşünen, risk alabilen ve sezileri kuvvetli olarak tanımlayan, eleştirel düşünme eğitimi alan, motive eden faktörler arasında ekip çalışması ve kişisel gelişimi önemli bulanlarda yüksek ve istatiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05). Yönetici hemşirelerin PÇE puanı (102,67±12,87), hemşirelerin (101,12±15,63) olarak orta düzeyde bulundu. PÇE genel puanı yönetici hemşirelerde; sağlık meslek lisesi mezunu, çalıştığı işten orta düzeyde memnun olan, motive eden faktörler arasında pozisyon ve kişisel gelişimi önemli bulan, hemşirelerde ise; evli, lise ve ön lisans mezunu, poliklinikte çalışan, 4–6 ve 10 yıl üzerinde çalışma süresine sahip olanlarda düşük ve istatiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05). Bu sonuçlara dayalı olarak yönetici hemşirelerin ve hemşirelerin eleştirel düşünme eğiliminin ve problem çözme becerilerinin geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunuldu. 2.

Level Of Critical Thinking And Problem Solving Skills Of Administrator Nurses And Nurses Who Works In A Private Hospital This study is held as an identifier between September 2010 and October 2010 to determine the level of critical thinking and problem solving skills of administrator nurses and nurses who are working in a private hospital. 120 administrator nurse and 1550 nurse create the universe of the study and 109 administrator nurse and 1314 nurse creates the sample group. An identification form which also includes the professional skills of the administrator nurses and nurses, California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDI), Problem Solving Inventory (PSI) are used as data collection tool. Percentage, average, standard deviation, unrelated group t-test, One-way ANOVA, Scheffé test and Pearson correlation test are used to evaluate the data. CCDTI scores are found in low levels which are (225,28±20,97) for administrator nurses and (222,86±21,45) for nurses. General CCDTI scores found high and statistically significant difference (p<0.05) in 23-27 age group administration nurses who defines themselves as ambitious, curious, positive thinking and strong intuition and nurses who are with a masters degree, in the age group of 33 and above, satisfied with their work and their department, works in a harmony with their team and administrators, and also defines themselves as ambitious, open-minded, open to criticism, risk-taking and strong intuition. PSI scores found moderate which are (102,67±12,87) for administrator nurses and (101,12±15,63) for nurses. General PSI scores found low and statistically significant difference (p<0.05) in health vocational graduated administrator nurses who are moderately happy with their work and who thinks that position and personal development are the important motivational factors, and also nurses who are married, graduated from high school or with a associate degree, moderately happy with their work, thinks that position and personal development are the important motivational factors, works in polyclinic and who works for 4 to 6 years and 10 year or above.Based on these results recommendations made to develop the level of critical thinking and problem solving skills of administrator nurses and nurses. Administrator Nurses, Critical Thinking Disposition, Nurse, Problem Solving Skills. Hemşire, Eleştirel Düşünme Eğilimi, Problem Çözme Becerisi, Yönetici Hemşire.
Keywords: Hemşireler_Yönetim; Hemşirelik; Özel Hastaneler, Çalışanlar; Problem Çözme_Psikoloji; Psikoloji, Hemşirelerde