Beyin Temelli Öğrenmenin Fen Bilimleri Dersinde Öğrencilerin Akademik Başarıları ve Başarıya Yönelik Duyguları Üzerine Etkisi* - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Beyin temelli öğrenme, öğrenme sürecinde duyular kadar duyguların daönemini ele alan yaklaşımlardandır. Bu çalışmada, beyin temelli öğrenmeye uygunolarak tasarlanmış bir öğrenme ortamında gerçekleştirilen fen bilimleri dersinin,ilkokul öğrencilerinin akademik başarıları, başarı duygularından dersten zevk alma,dersten sıkılma ve dersten endişe duyma düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesiamaçlanmıştır. Cinsiyete bağlı potansiyel farklılaşmalar da ayrıca incelenmiştir.Araştırma deney ve kontrol gruplu yarı deneysel desenin nitel veriler iledesteklendiği karma desene göre tasarlanmıştır. Çalışma, 2015-2016 yılı güzdöneminde İstanbul ili Beykoz ilçesinde yer alan bir devlet ilkokulundaki ikidördüncü sınıfın fen bilimleri dersi Maddeyi Tanıyalım Ünitesi’nde toplam 68öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler Split-plot ANOVA; nitel verilerise içerik analizi ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, deney ve kontrol gruplarıarasında akademik başarı düzeyinde deney grubu lehine anlamlı bir farklılaşmabulunmuştur. Dersten zevk alma düzeyinde anlamlı bir farklılaşma tespitedilemezken, dersten sıkılma ve endişe duyma düzeylerinde ise deney grubu lehinenegatif yönde anlamlı bir farklılaşma tespit edilmiştir. Deney grubu öğrencilerindecinsiyet değişkenine bağlı yapılan analizde, dersten sıkılma ve endişe duymadüzeylerinde anlamlı bir değişim bulunmazken, dersten zevk alma düzeyinde erkeköğrenciler lehine pozitif yönde bir farklılaşma tespit edilmiştir. Bu sonuç nitelveriler ile detaylandırıldığında, genel olarak öğrencilerin dersleri eğlenceli bulmaklabirlikte bazı kız öğrencilerin sınıf ortamını düzensiz buldukları, sıra düzeni olan sınıfortamını daha olumlu gördükleri ve bunun sonucu olarak ortamdan hoşlanmadıkları;erkek öğrencilerin ise sınıf içindeki hareketli ortamdan hoşlandıkları sonucunavarılmıştır. Bununla birlikte hem kız hem erkek öğrenciler öğrenme ortamınınetkileşim odaklı olduğuna, öğretmenin olumlu bir sınıf iklimi oluşturduğuna ve dersiçindeki etkinliklerin zorlayıcı ancak başarılabilir olduğuna yönelik görüşbildirmişlerdir. Bu durumun deney grubundaki öğrencilerin dersten sıkılma veendişe duyma düzeylerinin düşük olmasına katkı sağladığı düşünülmektedir.

Brain-based learning is one of the approaches addressing the importance of_x000D_ emotions as much as senses in the learning process. The purpose of this study was to_x000D_ examine the effect of brain-based learning environment on elementary school_x000D_ students’ academic achievement and achievement emotions-enjoyment, anxiety, and_x000D_ boredom- in a science course. Potential gender differences were also examined. The_x000D_ research was designed as a quasi-experimental control group design supported by_x000D_ qualitative data. The study was carried out in the Properties of Matter Unit in the_x000D_ science course in the fall semester of 2015-2016 academic year with the_x000D_ participation of 68 fourth-grade students in two classes in a state primary school_x000D_ located in Beykoz, Istanbul. Split-plot ANOVA and content analysis were used for_x000D_ the analyses of the quantitative and the qualitative data. The results showed that_x000D_ there was a significant difference in the academic achievement levels of the students_x000D_ between groups, in favor of the experimental group. Although, there was no_x000D_ significant difference in the enjoyment levels of the students in both groups,_x000D_ boredom and anxiety levels were significantly different in the negative direction,_x000D_ favoring the experimental group. In terms of gender differences in the experimental_x000D_ group, while there were no significant changes in boredom and anxiety levels of_x000D_ both genders, academic enjoyment levels significantly differed in the positive_x000D_ direction, favoring boys. Elaborating this finding with the qualitative data showed_x000D_ that even though all students enjoyed the course, female students perceived the_x000D_ classroom environment irregular and preferred highly structured classroom_x000D_ environments, and, hence reported dislike for the present environment. Male_x000D_ students, on the other hand, were found to be satisfied with the dynamic nature of_x000D_ the classroom environment. However, both male and female students reported that_x000D_ the learning environment was interaction-oriented, the teacher structured a positive_x000D_ classroom climate, and the tasks in the class were compelling but achievable at the_x000D_ same time. It was considered that these learning conditions may have prevented the_x000D_ increase in students’ boredom and anxiety levels in the experimental group.
The Effect of Brain-Based Learning On Students’ Academic Achievement and Achievement Emotions in Science Course