Koklear implant kullanıcılarında spektral ve temporal işitsel işlemleme ile müzik algısı arasındaki ilişki - Tüksel, Mustafa (My University, 2019)
Amaç: Koklear implant (Kİ) ileri ve/ veya çok ileri derecede işitme kaybı olan bireylerde işitselhassasiyetin geri kazanılmasında büyük başarı sağlamaktadır. Ancak müzik gibi kompleksuyaranların anlaşılmasında ciddi kısıtlılıklar yaşanmaktadır. Çalışmamızda Kİ kullanıcılarınınmüzik algısında gözlenen düşük performansın altında yatan psikoakustik engellerin vekullanıcılara bağlı etiyolojik değişkenlerin belirlenmesi ve etkilerinin değerlendirilmesiamaçlanmaktadır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 55 Kİ kullanıcısı ve 15 normal işiten bireydeğerlendirilmiştir. Clinical Assessment of Music Perception (CAMP) testi yapılan ön çalışmaile kültürümüze adapte edilmiş ve 15 normal işiten birey kontrol grubu olarak kullanılmıştır.Ardından 55 Kİ kullanıcısı CAMP, spektral dalga ayırt etme (SDA) ve temporal modülasyontransfer fonksiyonu (TMTF) testleri ile değerlendirilmiş ve elde edilen sonuçlar istatistikselolarak analiz edilmiştir.Bulgular: Kİ kullanıcıları CAMP testinin alt testleri olan perde algılama testinde ortalama 3,82yarım ton, melodi tanıma testinde %17,06 ve tını tanıma testinde %31,27 oranında performansgösterirken normal işiten bireyler aynı testlerden sırasıyla 1,06 yarım ton, %87,50 ve %86,15performans göstermiştir. Farklı Kİ grupları karşılaştırıldığında ise işitmesini zamanla kaybedenprogresif işitme kayıplı bireylerin diğer gruplara göre daha iyi performans gösterdiğigörülmüştür. Korelasyon ve regresyon analizleri ile perde algısının spektral ve temporalçözünürlüğe, melodi algısının perde algısı ve spektral çözünürlüğe, tını algısının ise temporalhassas bilgi ve spektral çözünürlüğe önemli derecede bağlı olduğu görülmüştür.Sonuçlar: Müzik algısı birçok değişkenin bir araya geldiği ve etki gösterdiği kompleks birbeceridir ve hem Kİ teknolojisi hem de Kİ kullanıcılarına bağlı engeller nedeniyle kısıtlı birgelişim gösterebilmektedir.

Aim: Cochlear implant (CI) is a highly successful in restoring hearing sensitivity of patientswith severe or/ and profound hearing loss, yet it is still very limited in terms of complex abilitiessuch as music perception. Our aim is to evaluate the psychoacoustic abilities associated withpoor music perception in CI users and also evaluate the effects of subject-related variables onthe music perception abilities.Methods: 55 CI users and 15 normal hearing subjects participated in our study. The ClinicalAssessment of Music Perception (CAMP) test was adapted for Turkish culture in a preliminarystudy and 15 normal hearing subjects served as a control group in this study. Preliminary studyfollowed by the assessment of 55 CI users using the CAMP, spectral ripple discrimination(SRD) and temporal modulation transfer function (TMTF) tests and statistical testing.Findings: CI users scored 3,82 semitones, 17,06%, and 31,27%, respectively in the pitchdirection discrimination, melody recognition and timbre recognition sub tests of CAMP test.Normal hearing subjects scored 1,06 semitones, 87,50%, and 86,15% in the same tests,respectively. Progressively deafened subjects performed superior compared to subjects withdifferent etiologies in melody recognition test. Correlation and regression analysis showed thatspectral resolution have a statistically significant effect on both pitch, melody and timbre subtests scores and melody recognition is highly affected by pitch perception. Also temporalresolution have a statistically significant effect on the pitch perception and timbre recognition.Conclusion: Music perception is a complex ability with contributions from bothpsychoacoustic abilities and hearing loss etiologies. Prior music experience to CI use and earlyintervention can be beneficial for music perception, however CI technology is still limited inspectral and temporal encoding of acoustic signals and this limitation are prevent CI users frombetter music perception.
Keywords: Cochlear implant; Health; Koklear implant; Kulak-Burun-Boğaz Bilimi; music perception; müzik algısı; Otolaryngology; psikoakustik cochlear implant; psychoacoustic; Sağlık; spectral resolution; spektral çözünürlük; temporal resolution; temporalçözünürlük