Güçlü Başlangıç Sosyal Duygusal Öğrenme Programı’nın 5 yaş çocuklarının sosyal ve duygusal gelişimleri üzerine etkisi - Beceren, Burcu Özdemir (My University, 2012)
Bu araştırmada, Güçlü Başlangıç Sosyal Duygusal Öğrenme nın okul öncesi eğitime devam eden beş yaş çocuklarının sosyal duygusal gelişimlerine etkililiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desende gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma gruplarının oluşturulmasında “grup eşleştirme” tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2010-2011 eğitim öğretim yılında İstanbul Ataşehir Şehit Öğretmen Nuriye Ak Anaokulu’nun iki anasınıfından beş yaş grubundaki 20 deney grubu, 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 çocuk oluşturmuştur. Deney grubundaki çocuklara okul öncesi eğitim programlarına ek olarak oniki hafta süreyle haftada bir kez Güçlü Başlangıç Sosyal Duygusal Öğrenme uygulanmıştır. Kontrol grubundaki çocuklar ise okullarında uygulanan okul öncesi eğitim programına devam etmişlerdir. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu” ve Shultz ve Izard (1998) tarafından geliştirilen, Durmuşoğlu Saltalı, Deniz, Çeliköz ve Arı (2009) tarafından geçerlik güvenirlik çalışması yapılan “Çocukların Duygusal Becerilerinin Değerlendirilmesi Testi”, Gresham ve Elliott (1990) tarafından geliştirilen ve Elibol Gültekin (2008) tarafından geçerlik güvenirlik çalışması yapılan “Sosyal Becerileri Derecelendirme Sistemi”, Merrell (1994) tarafından geliştirilen ve Özbey (2009) tarafından geçerlik güvenirlik çalışması yapılan “Anasınıfı ve Anaokulu Davranış Ölçeği” ve “Sosyal Geçerlilik Anketi” kullanılmıştır. Verilerin analizinde, yüzde ve frekans, Mann Whitney U-Testi, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Friedman Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda deney ve kontrol grubundaki çocukların sosyal beceri, duygusal beceri ve problem davranış puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde farklılık olduğu belirlenmiştir. Deney grubundaki çocukların son test ve izleme testi puan ortalamaları arasında farklılığın anlamlı olmadığı ve Güçlü Başlangıç Sosyal Duygusal Öğrenme nın etkisinin halen devam ettiği görülmüştür. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Güçlü Başlangıç Sosyal Duygusal Öğrenme nın beş yaş çocuklarının sosyal duygusal gelişimleri üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Sosyal duygusal öğrenme, sosyal duygusal öğrenme sosyal ve duygusal gelişim

Bu araştırmada, Güçlü Başlangıç Sosyal Duygusal Öğrenme nın okul öncesi eğitime devam eden beş yaş çocuklarının sosyal duygusal gelişimlerine etkililiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desende gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma gruplarının oluşturulmasında “grup eşleştirme” tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2010-2011 eğitim öğretim yılında İstanbul Ataşehir Şehit Öğretmen Nuriye Ak Anaokulu’nun iki anasınıfından beş yaş grubundaki 20 deney grubu, 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 çocuk oluşturmuştur. Deney grubundaki çocuklara okul öncesi eğitim programlarına ek olarak oniki hafta süreyle haftada bir kez Güçlü Başlangıç Sosyal Duygusal Öğrenme uygulanmıştır. Kontrol grubundaki çocuklar ise okullarında uygulanan okul öncesi eğitim programına devam etmişlerdir. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu” ve Shultz ve Izard (1998) tarafından geliştirilen, Durmuşoğlu Saltalı, Deniz, Çeliköz ve Arı (2009) tarafından geçerlik güvenirlik çalışması yapılan “Çocukların Duygusal Becerilerinin Değerlendirilmesi Testi”, Gresham ve Elliott (1990) tarafından geliştirilen ve Elibol Gültekin (2008) tarafından geçerlik güvenirlik çalışması yapılan “Sosyal Becerileri Derecelendirme Sistemi”, Merrell (1994) tarafından geliştirilen ve Özbey (2009) tarafından geçerlik güvenirlik çalışması yapılan “Anasınıfı ve Anaokulu Davranış Ölçeği” ve “Sosyal Geçerlilik Anketi” kullanılmıştır. Verilerin analizinde, yüzde ve frekans, Mann Whitney U-Testi, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Friedman Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda deney ve kontrol grubundaki çocukların sosyal beceri, duygusal beceri ve problem davranış puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde farklılık olduğu belirlenmiştir. Deney grubundaki çocukların son test ve izleme testi puan ortalamaları arasında farklılığın anlamlı olmadığı ve Güçlü Başlangıç Sosyal Duygusal Öğrenme nın etkisinin halen devam ettiği görülmüştür. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Güçlü Başlangıç Sosyal Duygusal Öğrenme nın beş yaş çocuklarının sosyal duygusal gelişimleri üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Sosyal duygusal öğrenme, sosyal duygusal öğrenme sosyal ve duygusal gelişim
Keywords: Duygusal Gelişim, Çocuklarda; Okul Öncesi; Sosyal Gelişim, Çocuklarda