Dış ticaret şirketleri ile sektörel dış ticaret şirketlerinde KDV iade uygulaması - Özel, Yılmaz (My University, 2005)
İhracatın arttırılması özellikle gelişmekte olan ülkelerin ve gelişmiş ülkelerin temel amaçları olmuştur. Arttırılan İhracat ülkede daha fazla üretimin yapılmasını gerektirmiş,yeni istihdam alanları yaratmıştır. İhracatçıya girdi temin eden sektörlerde de büyümelerin oluşması,ihracatın etkilerinin ülke ekonomisine dalga dalga yayılmasına yol açmıştır. Küçük ve Orta boy işletmelerin tek başlarına ihracatta kalıcı başarı sağlamalarının güçlüğü ve maliyeti ,işletmeler arasında ortak girişimleri zorunlu hale getirmiştir. Küçük ve Orta boy işletmelerin bir araya gelerek güçlerini birleştirmeleri ve ihracatta sinerji yaratmaları hemen hemen tüm dünya ülkelerinde çeşitli devlet yardımlarıyla desteklenmektedir. Ülkemizde de çok ortaklı Dış Ticaret Şirketleri uygulaması 1992 yılında başlamış ve halen 17 adet Sektörel Dış Ticaret Şirketi ile 53 adet Dış Ticaret Sermaye Şirketi faaliyet göstermektedir. Bu şirketler aracılığıyla döviz girdilerinin arttırılması,üretim dağıtım pazarlama hünerlerinin geliştirilmesi ,örgütlenme ile ölçek ekonomilerinin yaratılması,işsizlik sorunu çözümüne katkı gibi yararların elde edilmesi amaçlanmaktadır. Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ile Sektörel Dış Ticaret Şirketlerinin ülkemizdeki gelişimi,mevcut durumu,işlevleri,beklenen faydaları,devlet yardımları ayrıntıları ile açıklanmıştır. En önemli devlet yardımı olarak da ihracatta KDV İade desteği,güncel mevzuat yorumları ve uygulama sonuçları ile irdelenmiştir. Ülkemizin toplam ihracattaki KDV İadesinin yaklaşık dörtte biri Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ile Sektörel Dış Ticaret Şirketleri üzerinden yapılmaktadır. Mevcut haliyle Dış Ticaret Sermaye Şirketleri yerine ihracatta KDV İadesi sisteminde kaynağı reel üretime dayanan Sektörel Dış Ticaret Şirketleri lehine düzenlemeler yapılmalıdır. Increasing export especially is being main focus for developing countries and developed countries.Increased export entails much more production,creates new employment areas.Occuring input assured sectors growth for exporters,entails effects of export spreaded.Strenghts and costs of Small and Middle Entrepreneurships providing permanent success,obliged common enterprise for entrepreneurships.Cooperation between Small and Middle Entrepreneurships getting together and creating synergism on export are supported whole world countries by some governmental supports.Co-partners foreign trade firms application was started in 1992 in our country and still has 17 pieces Sectorel Foreign Trade firms and also 53 pieces Foreign Trade Capital firms are existed.By those firms foreign exchange inputs rising,production distribution marketing skills improving,scales of economies creating by organizing,adding solution for unemployment problems are aimed.Foregn Trade Capital firms and Sectorel Foreign Trade firm's developing in our country,present situations , functions,expected gains,governmental support are explained in details.The most important governmental support VAT Refund support is studied.A quarter of total VAT Refund will be done over then Foreign Trade Capital firms and Sectorel Foreign Trade firms.Instead of present Foreign Trade Capital firms regulations are done for Sectorel Foreign Trade firms that stand source of real productio
Keywords: Dış ticaret; Ticaret; Vergi İadeleri