Değişim yönetimi ve yeni bir iletişim aracı olarak e-learning - Yılmaz, Elgiz (My University, 2004)
DEĞİŞİM YÖNETİMİ VE YENİ BİR İLETİŞİM ARACI OLARAK E-LEARNİNG Dünya çok hızlı bir değişim süreci içerisinde bulunmaktadır. Küreselleşme adı verilen değişim yaklaşımı tüm dünyada küresel ve bölgesel ekonomik entegrasyona uyumu zorunlu kılmaktadır. Bununla birlikte tüm dünyada rekabet giderek artmaktadır. Bilim ve teknolojideki baş döndürücü gelişmeler daha rekabetçi bir dünya ekonomisinin oluşmasını sağlamaktadır. Son yirmi yıl içinde bu yöndeki çaba ve gelişmeler yoğunluk kazanmıştır. Ekonomik değerlerin yanı sıra; bilgi, bilgiyi yaratma ve kullanma gücü önemli sermaye kaynaklarından biri haline gelmiştir. Bu çalışma ile değişimin mevcut örgütsel yapıya uyarlanması için nasıl yönetilmesi gerektiğini detaylandıran değişim yönetimi yaklaşımı, bu yeni yaklaşımı uygulayan örgütlerde, çeşitli nedenlerle bu sürece direnç gösteren örgüt bireylerinin bu tutumlarının olumlu yönde değiştirilmesinde ve geliştirilmesinde önemli rol oynayan örgüt içi iletişim ve değişim sürecinde insan kaynağının bilgi ve öğrenme ihtiyacının karşılanması konusunda yeni teknolojilerin kullanılmasından yola çıkılarak, son yıllarda yaşadığımız iletişim ve bilgi devrimi, hızla artan bilgi ihtiyacı, zaman ve yer kavramlarının soyutlaşması doğrultusunda kurumsal bir çözüm olarak öne çıkan e-learning modeli yeni bir kurum içi iletişim aracı olarak incelenmeye çalışılmıştır. E-learning’e geçişle birlikte, örgüt içinde eğitimlerin duyurulma yöntemleri farkedilir şekilde değişmelidir. Çünkü değişim sürecinde, örgütlerin yönetim anlayışları örgütün vizyonu ve yapısı ile eş zamanlı olarak değişmek zorunda kalmaktadır. Yönetim yapısı ve anlayışındaki değişim, yönetici ile çalışan arasındaki iletişim kopukluğunu ve karar alma hızındaki sorunları ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Örgüt içinde e-learning’i destekleyecek bir “öğrenme kültürü” oluşturmak bir anda gerçekleşmesi mümkün bir dönüşüm değildir ve dönüşüm süreci boyunca “Değişim Yönetimi” olarak isimlendirilen sistematik bir yaklaşım eşliğinde yönetilmelidir. CHANGE MANAGEMENT AND A NEW INTERNAL ORGANİZATİONAL COMMUNİCATİON TOOL: E-LEARNİNG With the rapid change in all types of working environments because of globalization, especially there is a constant need to rapidly train people in new technologies found within the environment. Accelerated scientific and technological changes also procure a more competitive world economy. The need of adaptation to this new process oblige to apply change management which ensure long term success and viability of the organization and also adaptation to global and regional economic integration all over the world. In last two decades, as much as economic values; information, strength of creating and using information became one of the most important capital sources. In this study, we analysed the change management approach that details how to manage this process in harmony with organizational structure; internal organizational communication which is one of the core management processes at any level of organization that prevents undesirable behaviours and resistance of employees. Especially, in change process, the workers need to receive information that is meaningful to their work and their commitment to the organisation. The purpose of internal communication is not merely to inform, but to effect change in attitudes and behaviour. Good communications encourage innovative action in pursuit of strategic objectives. The great majority of innovatives organizations have begun to search for ways to build and maintain ongoing capabilities in e-learning. Because of its ability to deploy knowledge quickly and efficiently to a large number of dispersed people, e-learning is a vital step in the development of Knowledge and Change Management.
Keywords: Değişim Yönetimi; Halkla ilişkiler; Uzaktan Öğretim