Turkish-Bulgarian relations within the context of EU membership - Türker, Nevin (My University, 2012)
Avrupa Birliği, üyesi olan devletlerin siyasetlerini, hukuk sistemlerini veya ekonomilerini şekillendirdiği gibi bu devletlerin birbirleriyle olan ilişkilerini de etkilemektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana, Bulgaristan Türkiye’nin Balkanlara çıkış kapısı niteliğindeki bir komşusuydu. İhtiva ettiği Türk-Müslüman azınlığın sayısı da yine Balkan topraklarında kalmış diğer Türk-Müslüman azınlıklarla mukayese edildiğinde hatırı sayılır derecede fazladır. İki devletin ilişkileri ilk yıllarda azınlık meselelerinin halledilebilmesi üzerine şekillenmişken, soğuk savaş yıllarında Doğu-Batı eksenli dünya sisteminin dayattığı siyasete maruz kalmış ve birbirlerine karşı “ABD Müttefiki” ve “Sovyet Müttefiki” olarak yaklaşmışlardı. Soğuk savaşın sonlarına doğruysa, Bulgaristan’da Türk-Müslüman azınlığa karşı girişilen asimilasyon süreci kendini gösterdiğinde, iki kutuplu sistemin karşı karşıya getirdiği bu iki devletin ilişkileri en gergin dönemini yaşamasına sebep olacaktı. Komünizmin çöküp Balkan ülkelerinde demokrasilerin kurulmasıyla Bulgaristan’da bir revizyona gitmiş, eski imajını düzeltme çabasına girişmiş ve bu doğrultuda yönünü Batı’ya çevirmişti. NATO ve AB üyelikleriyle, artık hem Bulgaristan değişim gösteriyor hem de AB adaylığına kabul edilen Türkiye’yle olan ilişkileri değişik bir boyuta taşınıyordu. Onlar artık iki sınır komşusunun ötesinde, uluslarüstü bir oluşumun üye ve aday ülkesi olarak aynı birliğin çatısı altında, ortak amaçlara hizmet eden, standartlarını o birliğin belirlediği ve ona göre hareket etmek zorunda olan devletlerdir. Bu doğrultuda, Türkiye ve Bulgaristan ilişkilerinde etkili olan faktörlerin dikkate alındığı bu tezde, AB’nin iki ülke üzerindeki etkisini ve AB’ye rağmen hâlâ çözüme kavuşamamış meseleleri incelenmiştir.

As well as the EU shapes politics, legal systems and economies of its member states, it also affects their relations with each other. Since the establishment of the Republic of Turkey, Bulgaria has been a neighbor of Turkey as an opening door to the Balkans. The number of Turkish-Muslim minority in Bulgaria has been considerable when compared with the Turkish-Muslim minorities in other Balkan states. In first years, while the relations of two states formed according to settlement of minority issues; in Cold War years, their relations had been exposed to imposed politics of East-West axis world system. Towards the end of the Cold War, the assimilation policy against Turkish-Muslim minority in Bulgaria gave rise to most tense period of relations between Turkey and Bulgaria. With the collapse of communism and establishment of democracy in Balkans, Bulgaria also chose the way of revision and tried to improve its image. Accordingly, Bulgaria turned its face to West. Bulgaria has been changing with its memberships to NATO and the EU, and a new dimension was added to its relations with Turkey, which was a new candidate to the EU. Thereby, they are under the same umbrella of a supranational entity beyond being just two border-neighbors. Being a member and a candidate state, they serve for same purposes and standards which were set by the Union. In this context, factors which contribute to relations between Turkey and Bulgaria, the impact of the EU on both states and unresolved issues (despite the EU) between two states are examined in this thesis.
Keywords: Avrupa Birliği; Azınlıklar; Türkiye_Azınlıklar_Bulgaristan