Müzik öğretmenlerinin müzik terapinin kullanılması hakkındaki farkındalıklarının incelenmesi - Özlüce, İrem Aysu (My University, 2025)
Bu araştırmada, müzik öğretmenlerinin müzik derslerinde müzik terapinin dinleme türünün kullanılması hakkındaki farkındalıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ve bütüncül tek durum deseni kullanılmış, elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılında özel okul ve devlet okullarında aktif olarak görev yapan toplam 38 müzik öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmanın verileri müzik öğretmenlerinin müzik terapi hakkındaki bilgi ve farkındalıklarının belirlenmesine yönelik hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda, müzik öğretmenlerinin çoğunluğu müzik terapiyi tanıdıklarını, müzik terapi ile ilgili bilgilere çoğunlukla internet kaynakları aracılığıyla ulaştıklarını ifade etmişlerdir. Katılımcıların önemli bir bölümü müzik terapinin derslerde kullanılabilirliğini olumlu değerlendirirken, yöntem ve tekniklerine ilişkin bilgi düzeylerinin yetersiz olduğunu ifade etmişlerdir. Müzik terapi ile ilgili bilinen yöntem bilgisine ilişkin ifade edilen görüşler ağırlıklı olarak “besteleme”, “ritmoterapi”, “müzikle hareket”, “dinleme” ve “şarkı söyleme” uygulamaları etrafında yoğunlaşmıştır. Araştırmada, müzik terapinin öğrenme süreçlerine ve öğrencilerin duygusal gelişimlerine olumlu katkılar sunduğu; özellikle kaygı ve stres düzeylerinin azaltılmasında etkili olduğu yönünde görüşler elde edilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu müzik terapiye ilişkin bilgi edinmeye ve bu alanda eğitim almaya istekli olduklarını belirtmiş; lisans programlarında müzik terapinin özellikle seçmeli ders olarak yer alması gerektiği yönünde önerilerde bulunmuşlardır.

This study aims to examine music teachers’ awareness regarding the use of the listening type of music therapy in music lessons. A case study design, one of the qualitative research methods, was employed, specifically using a holistic single-case approach. The data obtained were analyzed using the descriptive analysis method. The study group consisted of a total of 38 music teachers actively working in private and public schools during the 2024-2025 academic year. The data were collected through a semi-structured interview form developed to determine music teachers’ knowledge and awareness of music therapy. The results of the study revealed that the majority of music teachers were familiar with music therapy and that they mostly accessed information about it through internet sources. A significant portion of the participants evaluated the applicability of music therapy in lessons positively but stated that their level of knowledge regarding its methods and techniques was insufficient. The views expressed regarding known methods of music therapy were mainly focused on practices such as “composition,” “rhythmic therapy,” “movement with music,” “listening,” and “singing.” The study found that music therapy contributes positively to learning processes and the emotional development of students, and it is particularly effective in reducing anxiety and stress levels. Most participants indicated a willingness to learn more about music therapy and to receive training in this field. They also suggested that music therapy should be included in undergraduate programs, especially as an elective course.
An examination of music teachers awareness regarding the use of music therapy
Keywords: Music; Music Lesson; Music Teacher Opinions; Music therapy; Müzik; Müzik Dersi Music Education; Müzik Eğitimi; Müzik Öğretmeni Görüşleri; Müzik Terapi; Müzikle tedavi