Bebekleri Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yatan annelerde bebek kokusunun anksiyete ve süt miktarına etkisi - Kara, Asiye (My University, 2019)
Tezin Başlığı: Bebeği Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde Yatan Annelerde Bebek Kokusunun Anksiyete ve Süt Miktarına Etkisi Öğrencinin Adı, Soyadı: Asiye KARA Danışmanın Adı, Soyadı: Doç. Dr. Ayşe KARAKOÇ Programın Adı: Ebelik Amaç: Bebeği Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde yatan annelerde bebek kokusun anksiyete ve süt miktarına etkisini belirlemek amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma deneysel bir araştırmadır. 01.02.2021- 31.12.2021 tarihleri arasında İstanbul’da iki hastanenin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde (YYBÜ) bebeği yatan, anneler ile yapılmıştır. Veriler Genel Bilgi Formu, Durumluluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği, Pospartum Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği ve Günlük Süt Miktarı Takip Formu ile toplanmıştır. Deney grubu 28, kontrol grubu 30 anneden oluşmaktadır. Durumluluk kaygı ölçeği çalışma başında ve sonunda değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan annelerin yaş ortalaması deney grubunda 28.03±5.67, kontrol grubunda 28.91±5.16, bebeklerin gestasyon haftasının ortalaması deney grubunda 38.35±2.04, kontrol grubunda 39.16±1.48’dir. Durumluk Kaygı Ölçeği ortanca değerleri deney grubunda 43.00(öncesi), 39.00(sonrası), kontrol grubunda 45.5 (öncesi), 38.5(sonrası). Anneler arasında 1-3 gün süreyle sağılan süt miktarı farkının ortanca değeri deney grubunda 130ml, kontrol grubunda 72,5ml olarak bulunmuştur. Gruplar arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı olmasa da deney grubu lehine olduğu görülmektedir. Ayrıca tüm gruplarda durumluluk kaygı düzeyi ile süt miktarı ve emzirme öz-yeterliliği arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Bebekleri YYBÜ’nde yatan annelerde bebek kokusunun durumluluk kaygı ve süt miktarına etkisi anlamlı bulunmamıştır. Genel olarak annelerin kaygı düzeyi azaldığında süt miktarı ve emzirme öz-yeterliliği artmaktadır. Bebek kokusu, anne sütü, süt sağma, anksiyete, öz-yeterlilik

Title of Thesis: The Effect of Baby Smell on Anxiety and Milk Amount at Mothers Whose Babies are Hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit Student Name, Surname: Asiye KARA Supervisor Name: Assoc Prof Ayşe KARAKOÇ Program Name: Midwifery Objective: It was carried out to determine the effect of baby smell on anxiety and amount of milk in mothers whose babies were hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit(NICU). Material and Methods: This study is an experimental research. The study was carried out with mothers whose babies were hospitalized in the NICU of two hospitals in Istanbul between 01.02.2021-31.12.2021. Data were collected with the Static and Trait Anxiety Scale, Pospartum Breastfeeding Self-Efficacy Scale and Daily Milk Amount Follow-up Form. The experimental group consists of 28mothers and the control group consists of 30mothers. Results: The mean age of the mothers participating in the study was28.03±5.67 in the experimental group and 28.91±5.16 in the control group. The mean week of gestation of babies was found to be 38.35±2.04 in the experimental group and39.16±1.48 in the control group. The median values of the State Anxiety Scale were43.00(before), 39.00(after) in the experimental group, and 45.5(before) and 38.5(after) in the control group, and no significant difference was found between the groups. The median value of the difference in the amount of milk expressed between the mothers for 1-3days was found to be 130ml in the experimental group and 72.50ml in the control group. Although the difference between the groups was not statistically significant, it seems to be in favor of the experimental group. In addition, a negative significant correlation was found between the level of state anxiety and the amount of milk and breastfeeding self-efficacy in all groups. Conclusion: The effect of baby odor on state anxiety and amount of milk was not found to be significant in mothers whose babies were hospitalized in the NICU. In general, when the anxiety level of mothers decreases, the amount of milk and breastfeeding self-efficacy increase. Baby smell, breast milk, milking, anxiety, self –efficacy.
Keywords: anksiyete; anne sütü; anxiety; Bebek kokusu; breast milk; Ebelik; Health; Midwifery; milking; öz-yeterlilik Baby smell; Sağlık; self –efficacy; süt sağma