A new type of payment in philanthropy : blockchain applications - Çalışkan, Hanife Tesnim (My University, 2021)
Tarih boyunca insanlar çeşitli sebeplerden dolayı bağış ve hayırseverlik faaliyetlerinde bulunmuşlardır. Dünya üzerinde hayırseverlik faaliyetleri ve yöntemleri yıllara göre ihtiyaçlar doğrultusunda veya kültürlerin etkileşimleri ile değişmiş ve gelişmiştir. Özellikle, son otuz yılda internet teknolojisinin yaygınlaşmasıyla bu alanda da bir çok farklı uygulamalar ortaya çıkmıştır. 2010’lu yıllardan itibaren önemli bir ivme yakalayan Blokzincir teknolojisi de hayırseverlik uygulamalarında kullanılmaya başlanmıştır. Blokzincir teknolojisi sayesinde yeni bir para birimi olarak ortaya çıkan kriptoparalar günümüzde çeşitli alanlarda ödeme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Blokzincir teknolojisinin gelişimini ele alarak hayırseverlik alanındaki kullanım imkanları, getirdiği avantajlar, taşıdığı riskler ve zorluklar tartışılmaktadır. Dünyadaki birtakım uygulama örneklerini ele alarak analiz ve sınıflandırmalar yapılmıştır. Uygulamalar analiz edilirken platformların kurucuları, tanımlanan amaçlar, sorun tanımlamaları, önerilen değerler, destekledikleri projeler, ödeme yöntemleri parametreleri baz alınmıştır.

Throughout history, people have been involved in donation and philanthropy activities for various reasons. Philanthropy activities and methods in the world have changed and developed over the years in line with the needs or with the interaction of cultures. Especially, with the spread of internet technology in the last thirty years, many different applications have emerged in this field. Blockchain technology, which has gained significant momentum since the 2010s, has also started to be used in philanthropy applications. Cryptocurrencies, which emerged as a new currency thanks to blockchain technology, are used as a payment method in various fields today. In this study, the development of Blockchain technology, its use in the field of philanthropy, its advantages, risks and difficulties are discussed. Analysis and classifications were made by considering some application examples in the world. While analyzing the applications, the parameters of the founder(s) of the platforms, defined objectives, problem definitions, offered value, supported projects, payment methods were taken as basis.
Keywords: Bağış; Blokzincir; Business; Cryptocurrency; Digital Technologies in Philanthropy; Donation; Hayırseverlik; Hayırseverlikte Dijital Teknolojiler Blockchain; İşletme; Kriptopara; Philanthropy