Hristiyan anarşistler ya da kilise otoritesinin eleştirisi ve Jacques Ellul’ün (1912-1994) yaklaşımı - Taşpınar, İsmail (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2005)
insan üzerinde tahakküm kurmasına karşı çıkan anarşist düşünce, modern dönemde Batıdaki Hristiyanlar arasında yeni bir akõmõn doğmasına sebep olmuştur. .Hristiyan Anarşistler . olarak kendini tanımlayan bu hareket, günümüzde özellikle kilisenin otoriter baskısına karşı mücadele eden entelektüel Protestanlar arasında revaç bulmuştur. Anarşist ilkelerin Kitab-ı Mukaddes’te olduğuna inanan bu akıma ve onların çağımızdaki en önemli temsilcilerinden olan Jacques Ellul.e (1912-1994) göre, Hz. İsa’nın hayatı ve öğretileri de temelde bu anlayışı yansıtmaktadır. Elinizdeki makalenin dikkat çekmek istediği diğer bir nokta ise, bu tür bir Hz. İsa portresine iktidar mücadelelerinin yaşandığı bir zamanda kaleme alınan erken dönem İslâm kaynaklarındaki rivayetlerde de rastlanıyor olmasıdır.
Keywords: Hristiyanlık, Hõristiyan Anarşistler, Protestanlar, Jacques Ellul, Hz. İsa, kilise