Parametrik Rmd (VaR) İncelemesi: Bist’te İşlem Gören Sigorta Şirketleri Üzerine Bir Araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Herhangi bir yatırımın belirli bir zaman içinde kaybedebileceği maksimum parasal değer, yatırımcının katlanabileceği riskten daha büyük olmamalıdır. Dolayısıyla yatırımın riskinin ölçülmesi, yatırımcının portföyünü yönetmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Risk ölçümü yöntemlerinden en yaygın kullanıma sahip olan Riske Maruz Değer (RMD-VaR) yöntemidir. RMD-VaR yöntemleri, parametrik ve parametrik olmayan yöntemler olarak ikiye ayrılmaktadır. Varyans-Kovaryans Yöntemleri parametrik RMD olarak ele alınmakta olup, tarihi simülasyon ve Monte Carlo Simülasyonu yöntemleri ise parametrik olmayan yöntemler olarak isimlendirilmektedir. RMD yöntemleri yatırımcının portföyünün belirli bir zaman içinde kaybedebileceği maksimum parasal değeri ölçmektedir. % 99 güven düzeyinde yapılan ölçümler her sektörde kabul görmektedir. Riskin ölçümü yatırımın sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından da büyük önem taşımaktadır. Çalışmanın amacı ülkemizde borsada hisse senedi olan sigorta şirketlerine yatırım yapmanın ne kadar risk taşıdığının belirlenmesidir. Gelişmekte olan bir sektör olması açısından yatırım riskinin ölçülmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmada Borsa İstanbul’da işlem gören sigorta şirketlerinden oluşturulan bir portföyün RMD (VaR) parametrik RMD yöntemlerinden Delta Normal Varyans Kovaryans Yöntemi ile hesaplanmıştır. Bu yöntemde korelasyon matrisi önem taşımaktadır. Çalışmada 1 Nisan 2016 – 31 Mart 2017 tarihleri arasındaki beş hisse senedine ait 253 günlük veri kullanılmıştır. Yöntemin uygulanması sonucunda RMD(VaR) 1694,47 TL olarak bulunmuştur. Bu koşullar altında portföy % 1 olasılıkla 1694,47 TL’den daha fazla değer kaybedebilecektir.

The maximum monetary value that any portfolio can lose in a certain time period should not exceed the risk that the investor can tolerate. Hence, measuring the risk of investment plays a crucial role in management of portfolio for investor. The most commonly used one of risk measurement methods is the Value at Risk method. VaR methods are classified in two as parametric and non-parametric methods. Variance Covariance methods are taken as parametric methods, whereas historical simulation and Monte Carlo Simulation methods are named as non-parametric methods. VaR methods measures the maximum monetary value that investor can lose in a certain time period. Measurements with % 99 confidence level are accepted in every sector. Risk measurements also have a great importance in terms of obtaining the sustainability of investment. Aim of the study is determining that how risky investment in insurance firms traded in stock market in our country is. Considering as a developing sector, measuring the investment risk is essential. In this study, value at risk of a portfolio which is composed of insurance firms which are traded in Borsa İstanbul is calculated with one of the parametric VaR methods, Delta Normal Variance Covariance method. Correlation matrix plays a great role in this method. 253 days of data for five stock between 1 April 2016 and 31 March 2017 is used in the study. After applying the method, VaR is calculated as 1694,47 TL. Under these conditions and probability of % 1, portfolio can lose value more than 1694,47 TL.
Parametrıc VaR Revıew: A Research On Insurance Firms Traded In Borsa Istanbul