İlköğretim çağında davranış bozukluğu görülen çocuklarda resim-iş eğitimi yolu ile yaratıcılığın uyarılması ve değişim süreçlerinin izlenmesi - Çullu, Hülya (My University, 2010)
Bu araştırmanın genel amacı, ilköğretim çağında davranış bozukluğu görülen çocuklarda resim-iş eğitimi yolu ile yaratıcılığın uyarılması ve değişim süreçlerinin davranışlarına olan etkisini araştırmaktır. Bu genel amaç doğrultusunda resim-iş eğitiminin yaratıcılık ve benlik algısına olan etkiler araştırılmıştır. Araştırma 2009–2010 eğitim-öğretim yılında, İstanbul ili Üsküdar İlçesi’ndeki İcadiye İlköğretim Okulu 3.5.6.7.ve 8. öğrencileriyle yürütülmüştür. Çalışma grubu 30 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma gurubu seçilirken okul rehberlik servisi ve sınıf rehber öğretmenlerinden yardım alınmıştır. Araştırma deneysel olarak desenlenmiştir. 30 öğrenci ile İcadiye İlköğretim Okulu resim atölyesinde haftada bir gün 90 dakikalık oturumlar düzenlenmiştir. Çalışma 12 haftalık bir süre içerisinde tamamlanmıştır. Çalışmaların içeriğini resim, ebru, kolaj, asemblaj, hamur, atık malzemeler gibi değişik yöntem ve materyallerle yapılan çalışmalar oluşturmuştur. Çalışmalardan sonra öğrencilerle çalışmalar üzerinde paylaşımlarda bulunulmuştur. Veriler ön-test son-test yöntemi ile elde edilmiş ve bu veriler karşılaştırılmıştır. Araştırmada, öğrencilerin yaratıcı düşünme düzeylerini ölçebilmek amacıyla “Torrance Yaratıcı Düşünme Testi (TYDT)” ve benlik algılarının ölçmek için Piers Harris Benlik Kavramı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde ve yorumlanmasında SPSS for WINDOWS 15.00 paket kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, davranış sorunları gösteren öğrencilerle yapılan bu deneysel çalışmanın öğrencilerin benlik kavramlarını, kendi hakkındaki düşüncelerini ve yaratıcılık düzeylerini arttırdığı ve geliştirdiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışma sonucuna göre davranış sorunları olan çocuklarla yapılan resim tekniğine dayanan çeşitli çalışmaların öğrencilerin gelişimini olumlu yönde etkilediği söylenebilir. ‘Anahtar Sözcükler’: Davranış Bozuklukları Olan Çocuklar, Benlik Algısı, Yaratıcılık, Resim-İş Eğitimi (Görsel Sanatlar).

The main purpose of this research is to stimulate the creativity of children who are involved in the study of behaviour problems by the help of Art-work lessons and to research the effect of the changing periods to the behaviours. Also ,it is aimed to research the effects of Art training on the creativity and self concept. The research has been carried out during 2009-2010 Academic year with the 3rd Grade, 4th Grade, 5th Grade, 6th Grade, 7th Grade, 8th Grade students at Icadiye Primary School in Uskudar,İstanbul.The group in this study includes 30 students.While deciding on the students,we have applied to the help of School Councelors . The research has designed as experimental studies.Thirty students came together once a week in Art Workshop class that took 90 minutes to perform.It took 12 weeks to complete the research.The work consists of studies with art,marbling art,collage,asemblaj,pulp,waste materials.After the lessons in the workshop ,we assessed the Works and we shared the thoughts.The data has been gained with first- test last-test method and the data has been compared. In this research ,’Torrance Test of Creative Thinking’ and ‘Piers Harris Self-Concept Scale’ are used in order to assess the creative thought of children. SPSS for Windows 15:00 program is used to analyze the data and to comment on the output. According to the findings ,we have found out that this study has increased the assertion, the thoughts about themselves and the level of their creativity .According to the result of this research ,we can say that this kind of art work has affected the development of these kinds of students in a positive way. ‘Key words’ : The children who have behaviour problems, self concept , creativity, Art-work lessons
Keywords: Benlik Algısı; Davranış Bozuklukları; İlköğretim, Çocuklarda; Öğrenim ve Öğretim; Resim-İş_Eğitim