İş sağlığı ve güvenliği yönünden asıl işveren alt işveren ilişkisi - Özden, Banu (My University, 2020)
Çalışma yaşamında gelişme gösteren esnekleşme süreciyle beraber, işçilerin haklarının korunması amacıyla asıl işveren alt işveren ilişkisi hukukumuzda düzenleme altına alınmıştır. Alt işveren işçilerinin asıl işverenin işyerinde iş görmeleri neticesinde asıl işverenin ve alt işverenin almakla yükümlü olduğu iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin doğru bir şekilde tespit edilmesi ve sorumluluklarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle çalışmamızda öğreti görüşleri ve yargı kararları doğrultusunda iş sağlığı ve güvenliği yönünden asıl işveren alt işveren ilişkisi inceleme konusu yapılmıştır. Çalışmamızın amacı asıl işveren alt işveren ilişkisi içinde işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerinin tespiti ile sorumluluk alanlarının belirlenmesi ve ulaştığımız sonuçlarla uygulamada ortaya çıkan sorunlara yardımcı olmaktır. Bu amaçla dört bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde asıl işveren asıl işveren ilişkisinin unsurları ile ilişkinin geçersizliğinin sonuçları incelenmiştir. İkinci bölümde asıl işveren ile alt işverenin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülükleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği yükümlülükleri ile yükümlülüklere aykırılıkların sonuçları incelenmiştir. Dördüncü bölümde asıl işveren ve alt işverenin iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerine aykırılık nedeniyle hukuki, idari ve cezai sorumlulukları ayrı ayrı incelenmiştir.

With the development of flexibility in working life, the main employer sub-employer relationship has been regulated in our law in order to protect the rights of the workers. As a result of the sub-employer workers working in the workplace of the main employer, the occupational health and safety measures that the main employer and sub-employer are obliged to take should be determined correctly and their responsibilities should be determined. For this reason, in our study, the main employer sub-employer relationship was examined in terms of occupational health and safety in line with the doctrinal opinions and judicial decisions.The aim of our study is to determine the occupational health and safety obligations of employers in the relationship between the main employer and sub-employer and to determine the areas of responsibility and to help the problems that arise in practice with the results we have achieved. For this purpose, in the first section of the study, which consists of four parts, the elements of the principal employer principal employer relationship and the consequences of the invalidity of the relationship are examined. In the second section, the obligations of the main employer and sub-employer regarding occupational health and safety are examined in detail. In the third section, the occupational health and safety obligations of the employees and the consequences of breach of obligations are examined. In the fourth section, the legal, administrative and criminal responsibilities of the main employer and sub-employer due to breach of occupational health and safety obligations are examined separately.
Keywords: Alt işveren Legal responsibility; Cezai sorumluluk; Civil law; Continous respansibility; Criminal liability; Faulty liability; Hukuki sorumluluk; İş güvenliği; İş hukuku; Job security; Kusurlu sorumluluk; Labor laws and legislation; Medeni hukuk; Müteselsil sorumluluk; Subcontractor