Mine Söğüt'ün Roman ve Hikâyelerinde Kötülük - Hatiboğlu, Büşra (My University, 2023)
Mine Söğüt, roman ve hikâyeleri ile çağdaş Türk edebiyatı içerisinde yer edinmiş önemli bir yazardır. Gazetecilik geçmişiyle yazarlığının bütünleştiği eserlerinde kurmacanın içerisinde gerçeklik, kasvetli bir yapıda sunulur. Yazarın oluşturduğu kasvetli yapı anlatının içerisinde kötülük unsurlarıyla bağlantılı olarak işlenir. Mine Söğüt; Beş Sevim Apartmanı, Kırmızı Zaman, Şahbaz’ın Harikulâde Yılı 1979, Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey, Başkalarının Tanrısı, Deli Kadın Hikâyeleri ve Gergedan başlıklı anlatılarında olayların gelişimi iyilik ve kötülük kavramlarını sorgulatmaya yöneliktir. Mine Söğüt’ün roman ve hikâyelerinde yer alan kötülük unsurları anlatı kişilerinin ikircikli karakterleri, ölümün ve şiddetin ele alınışı, gerçekliğin sorgulanması, mekânın kapatma işlevi ile yansıtılır. Anlatılarda mesleklerin insan hayatındaki yeri, hastalıkların hayata etkisi, oyunların ardındaki acımasız gerçeklik kötülükle bağlantılı olarak değerlendirilir. Bu doğrultuda Mine Söğüt anlatılarında yer alan kötülük unsurları; sıradanlaşma, süreklilik, sindirilme, nedensizlik bağlamında farklı bakış açılarıyla yer alır. Bireysel ve toplumsal boyutlarıyla kötülük kavramı, anlatılarda içerik ve üsluba yansıyacak şekilde yazarın görüşleri ile şekillenmiştir ve okura yoruma açık belirsiz bir kötülük kavramını bırakmıştır.

Mine Söğüt is an important author who has gained a place in contemporary Turkish literature with her novels and stories. In her works, where her journalistic background and her authorship are integrated, reality is presented in a gloomy structure in fiction. The gloomy structure created by the author is handled in connection with the elements of evil in the narrative. Mine Söğüt aims to question the concepts of good and evil, the development of events in her narratives titled Beş Sevim Apartmanı, Kırmızı Zaman, Şahbaz’ın Harikulâde Yılı 1979, Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey, Başkalarının Tanrısı, Deli Kadın Hikâyeleri and Gergedan. The elements of evil in Mine Söğüt's novels and stories are reflected through the characters of the heroes, the treatment of death and violence, the questioning of reality and the concealing function of the space. In the narratives, the place of professions in human life, the effect of diseases on life, the cruel truth behind the games are evaluated in connection with evil. In this respect, the elements of evil in Mine Söğüt's narratives take place from different perspectives in the context of ordinaryization, continuity, intimidation and reasonlessness. The concept of evil, with its individual and social dimensions, has been shaped in line with the author's views, reflecting the content and style of the narratives, and has left the reader with an ambiguous concept of evil open to interpretation.
Evil in Mine Söğüt's novels and stories
Keywords: edebiyat sosyolojisi; evil; hikâye; kötülük; novel; postmodernism; postmodernizm; roman; sociology of literature; story; Turkish fiction; Türk romanı