Firma değerlemesi ve alternatif değerleme yaklaşımları - Ünlü, Seyhan (My University, 2008)
FİRMA DEĞERLEMESİ VE ALTERNATİF DEĞERLEME YAKLAŞIMLARI Küreselleşme ile birlikte artan rekabet koşulları altında varlıklarını devam ettirmek isteyen firmalar, hızla değişen müşteri ihtiyaçlarını en düşük maliyetle karşılamak durumundadırlar. Ayrıca sermaye piyasalarının gelişmesi, küreselleşen dünyada firma birleşmelerinin artması, portföy yönetimi ve özelleştirme gibi nedenlerle firma değerlemesi oldukça önem kazanmıştır. Bu nedenle de firma değerlemesinde çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, firma değerinin hesaplanması amacıyla kullanılan yöntemlerin ayrıntılarıyla analiz edilmesidir. Bu amaçla geleneksel ve alternatif değerleme yaklaşımları incelenmiştir. Değerleme yöntemleri genel olarak açıklandıktan sonra, firma değerlemesinde indirgenmiş nakit akımları yöntemi ve ekonomik katma değer yöntemi uygulamalı olarak açıklanmıştır.

FIRM VALUATION AND THE ALTERNATIVE VALUATION APPROACHES Firms, which try to sustain their existence in spite of intense competition due to globalization, aim at meeting the rapidly changing needs of their clients at the lowest cost. In addition, development of the capital markets, relatedly increasing number of the mergers, portfolio management and privatizations in the globalizing world has caused valuation efforts to become important. For that reason, various methods are developed for firm valuation. The aim of this study to analyze the methods used to calculate the value of the firms. For this purpose, the traditional and the alternative valuation approaches are examined. After common interpretation of the valuation models, discounted cash flows method and economic value added are analyzed in detail by means of hypothetical examples.
Keywords: Ekonomik Katma Değer; Finansal Analiz; Firma Değerlemesi; Sermaye Maliyeti