Profesyonel futbol kulüpleri stadyumlarında algılanan hizmet kalitesi : Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Satdyumu üzerine bir inceleme - Gençer, R. Timuçin (My University, 2005)
PROFESYONEL FUTBOL KULÜPLERİ STADYUMLARINDA ALGILANAN HİZMET KALİTESİ: FENERBAHÇE ŞÜKRÜ SARAÇOĞLU STADYUMU ÜZERİNE BİR İNCELEME Adı ve Soyadı: R. Timuçin GENÇER Danışmanın Adı: Doç.Dr. Turgay BİÇER Spor Yöneticiliği Beden Eğitimi ve Spor

Bu çalışma, algılanan hizmet kalitesinin profesyonel spor organizasyonlarında etkililik ve verimliliği arttırdığı düşüncesine dayanarak, profesyonel futbol kulüpleri stadyumlarında algılanan hizmet kalitesi düzeyini Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu örneğinde incelemeyi amaçlamıştır. Araştırma, Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'nun 3 farklı tribün bölgesinde maç izleyen 708 seyirci ile Fenerbahçe futbol takımının bu stadyumda oynadığı 3 müsabakada gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacına hizmet edebilmek için Stadyumlarda Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği geliştirilmiştir. Ölçekler seyircilere müsabakalardan önce araştırmacı ve yardımcıları tarafından gerekli bilgiler sağlanarak dağıtılmış ve müsabakanın ikinci yarısı başlamadan toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda, temel hizmet kalitesinin, algılanan hizmet kalitesi alt boyutları arasında en yüksek algı puanlarına sahip olduğu bulunmuştur. Araştırmaya katılan seyircilerin etkileşim kalitesine ilişkin algı düzeyleri ikinci sırayı alırken, bunu fiziksel çevre kalitesi algıları izlemektedir. Algılanan hizmet kalitesi ile seyircilerin eğitim düzeyi, düzenli bir işte çalışıp çalışmamak durumları ve stadyuma geldikleri yıl sayısı grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur (p<.05). Algılanan hizmet kalitesinin bütünsel olarak geliştirilmesi ve profesyonel futbol kulüplerinde etkililik ve verimliliğin sürdürülebilmesi için yöneticiler, sadece temel hizmet kalitesini değil aynı zamanda hizmetlerin etkileşim kalitesini ve fiziksel çevre kalitesini geliştirmeye özen göstermeleri gerektiği önerilebilir. algılanan hizmet kalitesi, profesyonel futbol, Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu. PERCEIVED SERVICE QUALITY IN PROFESSIONAL SOCCER CLUBS' STADIUMS: AN INVESTIGATION ON FENERBAHCE SUKRU SARACOGLU STADIUM SUMMARY This study is proposed to investigate the level of perceived service quality of professional soccer teams' stadiums in the case of Fenerbahce Sukru Saracoglu Stadium, based on the notion that perceived service quality embraces efficiency and effectiveness of professional sport organisations, This study is conducted on 708 spectators from three different parts of the Fenerbahce Sukru Saracoglu Stadium during the period of three home games of Fenerbahce soccer team. In order to serve the purpose of this study, Perceived Service Quality in Stadiums Questionaire is developed. The questionaires are distributed to the spectators before the games and collected before the beginning of the second half of the games. As a result of this study, it has been found that perceptions of core service quality has the highest perception points among the sub-dimensions of perceived service quality. While perceptions of interaction quality has taken the second order, it has been followed by the perceptions of physical environment quality. Significant relationship is found between the perceived service quality and the independent variables consists of level of education, situation whether to work in an occupation regularly or not, and the amount of years spectators has attended the stadium (p<.05). It has been suggested that in order to improve the overall perceived service quality and to sustain the efficiency and effectiveness of professional soccer clubs, managers should take consider to improve not only the core service quality but also the interaction quality and physical environment quality of the services. perceived service quality, professional soccer, Fenerbahce Sukru Saracoglu Stadium.
Keywords: Spor Tesisleri