Kur’an-ı Kerim’in kozmolojik beyanlarının Allah’ın varlığına dalalet boyutu - Çelebi, Berrin (My University, 2006)
BERRİN ÇELEBİ ÖZET KUR’AN-I KERİM’İN KOZMOLOJİK BEYANLARININ ALLAH’IN VARLIĞINA DELALET BOYUTU Düşünce tarihinde bazı düşünürler imanın akıl ve bilgi ile alakalı olmadığını bu yüzden duyularla hissedilemeyen Allah’ın ispatlanamayacağını iddia etmişlerdir. Ancak vahiy ürünü olan Kur’an Allah’ın varlığı ve birliğini ve buna bağlı olan iman esaslarını ispatlamak için deliller getirmiş ve kişinin imanını rasyonel temellere oturtmaya çalışmıştır. Kur’an Allah’ın varlığını ve ahiret inancını temellendirmek için insanın kendisinden ve çevresinden deliller getirmektedir. Bunlar ay, güneş, burçlar vb. gök cisimleri; yağmur, rüzgar, vb tabiat olayları; dağlar, denizler vb yeryüzü şekilleri ve gece-gündüz, su, uyku vb. insanın en çok muhâtab olduğu olaylar olarak gruplandırılabilir. Kur’an bütün bunların yanında bir fizik kitabı olmamasına rağmen evrenin yaratılışından ve bir biyoloji kitabı olmamasına rağmen insanın yaratılışından bahsetmiştir. İnsana bunlara bakmasını ve araştırmasını öğütlemiştir. İnsan Kur’an’dan yola çıkarak tabiata ve insana bilişsel bir yolculuk yapabileceği gibi tabiattan yola çıkarak da Kur’an’a bir yolculuk yapabilir. Bu çalışmada tabiattan ve Kur’an’dan birbirlerine karşılıklı olarak yolculuk yapılmaya çalışılmıştır. Bu yüzden bilimsel veriler ve Kur’an ayetleri iç içe değerlendirilmeye özen gösterilmiştir. Varılan sonuç Kur’an’ın parçacı bir yaklaşımla Allah’ı aramada insana yol gösterdiği, yaşadığı bu dünyanın onun için rahat bir döşek gibi dizayn edildiğidir. Bu düzen o kadar hassas ayarlarla ayarlanmıştır ki Allah olmadan bunun materyalist inanışlarla açıklanması imkansızdır. Bütün bunlar göstermektedir ki evren bir tesadüfün ürünü olmadığı gibi insan da bu gezegene rastgele gönderilmemiştir. Dünya onun yaşam alanı olarak yaratılmıştır. İnsan bunları gözlemlediği ve düşündüğü zaman yüce yaratıcısını bulacaktır.

THE DİMENSİON Of İNDİCATİNG THE EXISTENCE Of GOD By COSMOLOGIC STATEMENTS in THE HOLY QORAN Along the history of thought some philosophers claimed that there is no relationship between faith and mind and knowledge so the existence of Allah who is nonsensed could not be proved. But the result of revelation Qur’an, brings proofs of existence and uniqueness of Allah to put the faith of person reasonable basics. The Qur’an brings proofs of existence of Allah and the hereafter, from the surroundings of person and form the person himself. These are the moon, the sun and different celestial bodies; the rain, the wind, the mountains, the seas, the night and the daylight, the water etc. Also The Qur’an tells about creation of universe although it is not a physics book and tells about creation of human although it is not a biology book. The Qur’an advices the person to study these topics. The man can make either a cognitive travel to nature and human from Qur’an or a travel to Qur’an from nature. The results are that The Qur’an guides the person in the way of faith, in a inductive method and the world is designed a suitable place for human. This arrangement cannot be explained with materialist beliefs and without Allah. In conclusion, The universe is not a result of a coincidence and the human is not sent to the Earth by accident. The Earth is created for human as a living place. If the person observes and thinks about the world he will find his holy creator.
Keywords: Allah (İslam Dini); Kelam; Kur’an-ı Kerim