CISG’in Milletlerarası Uygulama Alanı, İrade Serbestîsi ve Bazı Yorum_x000D_ Meseleleri - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Uluslararası satım sözleşmeleri alanında maddi hukukun yeknesaklaştırılması yönünde bir antlaşma olan CISG kendiuygulama alanını düzenlemektedir. Bu düzenlemelere göre işyerleri farklı akit ülkelerde olan taraflar arasındaki satımsözleşmelerinde CISG uygulanacaktır. Bu uygulama yöntemine ek olarak, taraflardan en az birinin işyeri akit ülkededeğilse CISG forumun kanunlar ihtilafı kurallarının akit ülke hukukuna atıf yapması yoluyla uygulanabilecektir. Akitülkelere CISG’in bu ikinci yöntem yoluyla uygulanabilmesine çekince koyma yetkisi tanınmıştır. CISG’in uygulanması aynızamanda uluslararası satım sözleşmesinin taraflarına tanınan irade serbestîsi kapsamında tarafların anlaşması yoluylabütünüyle veya kısmen engellenebilecektir. Bu engelleme sözleşmeye açık hüküm koyma yoluyla olabileceği gibi CISG’etaraf olmayan bir ülke hukukunun seçilmesi yoluyla da olabilir. Makalemizde, özellikle doktrinde yoğun tartışmalara konuolmuş forumun kanunlar ihtilafı kurallarının atfıyla CISG’in dolaylı uygulanmasının ve bu tür uygulamaya konulabilecekçekince hükmünün yorumu ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. CISG’in taraflara tanınan irade serbestîsi kapsamındauygulanmasının engellenmesi de makale kapsamında ayrıntılı incelenmektedir.

The CISG is a treaty that aims to unify substantial law in international sales contracts. It regulates its own application_x000D_ sphere. According to these regulation, the CISG is applied to international sales contracts between parties whose_x000D_ business places are in different contracting states. In addition to this method of application, CISG can be applied to_x000D_ international sales contracts between parties in which at least one of the parties’ business place is not in a contracting_x000D_ state, through the reference of the forums’ conflict of laws rules to the law of a contracting state. The contracting states_x000D_ could make a reservation to the application of the CISG through this second method. The parties could also prevent the_x000D_ application of the CISG totally or partially based on the party autonomy that is provided to them by the CISG. This could_x000D_ be done through an explicit provision in the contract or through choice of the law of a non-contracting state. In this_x000D_ article, interpretation of the CISG provisions that regulates the application of the CISG through the conflict of laws rules_x000D_ of the forum and the effect of the reservation of the states to this kind of application, which has been subject to extensive_x000D_ doctrinal discussion, is analysed in detail. Prevantion of the CISG’s application based on the party autonomy provided to_x000D_ contracting parties by the CISG is also analysed in detail.
The CISG’s Internatıonal Sphere of Applıcation, Party Autonomy and Some Interpretation Problems