Yaşlılarda sosyal ve manevi bakım (Darülaceze örneği) - Akgül, Ayşe (My University, 2009)
YAŞLILARDA SOSYAL VE MANEVİ BAKIM (DARÜLACEZE ÖRNEĞİ) Bu çalışmada Darülaceze’de kalan yaşlıların manevi bakımı ve din eğitiminin Darülaceze’deki yaşlıların hayatına nasıl bir anlam kattığı ele alınmıştır. Amacımız Darülaceze’deki yaşlıların yalnızlık, ölüm korkusu gibi manevi sıkıntılarına çözüm bulabilmek ve mevcut manevi bakım çalışmalarına katkıda bulunabilmektir. Tez, giriş, üç bölüm, sonuç ve öneriler kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde yaşlılık kavramı, yaşlılık döneminin özellikleri ve islam kaynaklarının yaşlılığa bakışı değerlendirilmiştir. İkinci bölümde sosyal ve manevi bakım hakkında bilgi verilerek, Darülacezenin tarihçesi ele alınmıştır. Son bölümde ise Kayışdağı Darülaceze’de uygulanan anket çalışmasıyla yaşlıların sosyal-manevi etkinliklere katılımı ve Darülaceze’deki yaşlıların manevi ilgi ve ihtiyaçları tesbit edilmeye çalışılmıştır. Tezin sonuç bölümünde ise anket çalışmasıyla elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. lılık, sosyal-manevi bakım,Darülaceze, Din eğitimi.

SOCIAL AND MORAL CARE FOR ELDERLY PEOPLE (POORHOUSE SAMPLE) AYŞE AKGÜL In the present study, moral care and religious training for the elderly people residing at Poorhouse investigated in terms of its contribution to the life qualities of elderly people at Poorhouse. Our purpose is to generate remedies for the moral depressions of elderly people at Poorhouse such as loneliness, death fear and to make support for the present moral care efforts. The thesis is composed of three sections such as introduction, results and proposals. In the introduction section elder people concept, qualities of elder age era and approaches of Islamic resources toward agedness are evaluated. In the second section defining social and moral care, history of Poorhouse is examined. In the final section by the questionnaire given at Kayışdağı Poorhouse elder people’s participation to social and moral activities and moral interests and expectations of elder people have been tried to be determined. At the final section of the thesis findings of questionnaire have been evaluated. Key terms: Old Age, Social Moral Care, Poorhouse, Religious training.
Keywords: Felsefe; Felsefe_Din Eğitimi_Yaşlılık