İklim değişikliğiyle mücadelede yerel yönetimlerin rolü ve yeşil yeni düzen - Köse, Sevil (My University, 2022)
İklim değişikliğinin etkilerini tüm dünya yaşayanları olarak hissederken, henüz ülkelerin ortak bir zeminde buluşup net bir eyleme geçemediğine şahit olmaktayız. Bu tezin konusu, yerel yönetimlerin iklim değişikliğiyle mücadeledeki etkinliği ve önemi ile Yeşil Yeni Düzen kavramıdır. Yapılan literatür taramasında yerel yönetimlerin, geçmişten günümüze, belirtilen süreçte etkin kullanılmasının majör bir etkisi olup olamayacağının Yeşil Yeni Düzen kapsamında araştırılmasına rastlanmamıştır. Önümüzdeki günlerde çokça konuşulacak hatta Amerika’dan Güney Kore’ye kadar uygulanmaya geçilmesi hedeflenen Yeşil Yeni Düzen’in böyle bir çalışmada yer alması, literatürde önemli bir boşluğu dolduracaktır. Yeşil Yeni Düzen ve Yerel Y önetimlerin İklim Değişikliğindeki rolü ile ilgili Türkiye’de sınırlı sayıda araştırma ve kaynak bulunmaktadır, bu açıdan özgündür. Bu çalışma ile Yeşil Yeni Düzen’in yerel düzeyde olası etkilerinin akademik bir çalışma ile önceden ortaya koyulmuş olmasının yol gösterici olacağı ve literatüre katkısı olacağı öngörülmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, yerel yönetimlerin iklim değişikliğiyle mücadeledeki önemini ortaya koymak; yerel uygulamaların ulus ötesi iklim değişikliği politikalarına kıyasla etkilerini ve Yeşil Yeni Düzen’deki yerini sunmaktır. Çalışma kapsamında iklim değişikliğinin nedenleri, dünyada yarattığı sonuçlar ile bu sonuçlara yönelik geçmişten günümüze sunulan çözüm politikalarının irdelenmesi; bu politikaların eksiklerinin ortaya konulması, sunulan çözüm yollarının yerel düzeydeki kapsama alanlarının incelenmesi ve son olarak da Yeşil Yeni Düzen’in araştırılması hedeflenmektedir. Bu çalışmada sosyal bilimlerde en çok tercih edilen nitel araştırma yöntemlerinden döküman analizi ile veri toplama yöntemi kullanıldığı için saha araştırmasına gerek duyulmamıştır. Dökümanların analizinde eleştirel bakış açısı benimsenmiş, tümdengelim yöntemi ile açıklayıcı bir çalışmanın ortaya çıkması hedeflenmiştir.

While we are feeling the effects of climate change as residents of the whole world, we are witnessing that countries have not yet been able to meet on common ground and take explicit action. The subject of this thesis is the effectiveness and importance of local governments in combating climate change and the concept of the Green New Deal. In the literature review, it has not been found to investigate whether the effective use of local governments from the past to the present can have a significant effect within the scope of the Green New Deal. The inclusion of the Green New Deal, which will be talked about a lot in the coming days and which is aimed to be implemented from America to South Korea, in such a study will fill an important gap in the literature. There is limited research and resources in Turkey regarding the Green New Deal and the role of Local Governments in Climate Change, which is unique in this respect. With this study, it is predicted that the possible effects of the Green New Deal at the local level will be revealed in academic research beforehand and will contribute to the literature. The aim of this thesis is to reveal the importance of local governments in combating climate change; to present the effects of local practices compared to transnational climate change policies and their place in the Green New Deal. Within the scope of the study, the causes of climate change, the results it has created in the world and the solution policies offered from the past to the present; It is aimed to reveal the deficiencies of these policies, to examine the coverage areas of the proposed solutions at the local level, and finally to investigate the Green New Deal. In this study, there was no need for field research since document analysis and data collection methods, which are among the most preferred qualitative research methods in social sciences, were used. A critical point of view was adopted in the analysis of the documents, and it was aimed to reveal an explanatory study with the deductive method.
Keywords: Climatic changes; Çevre koruma; Environmental protection; Green New Deal; İklim Değişikliği; İklim değişiklikleri; Kentleşme Climate Change; Local government; Urbanization; Yerel yönetim; Yerel Yönetimler; Yeşil Yeni Düzen