Neoadjuvan kemoterapi alan lokal ileri evre meme kanseri hastalarında dolaşımdaki tümör hücresi moleküler analizleri - UĞURLU, MUSTAFA ÜMİT; ERZİK, CAN; PEKER EYÜBOĞLU, İREM (My University, 2017)
Amaç: İzole edilen dolaşımdaki tümör hücrelerinin (CTC) analizi bir "sıvı biyopsi" olarak kanser tedavisinin ve prognozunun öngörülebilmesini sağlayan invaziv olmayan bir kişiye özel tıp uygulamasıdır. Bu çalışmanın amacı neoadjuvan kemoterapi alan lokal ileri evre meme kanserli hastalardan tedavi öncesi ve sonrası periferal kan örnekleri alınarak, CTC moleküler karakterizasyonunu yapmak ve tedaviye verilen yanıt ile ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç-Yöntem: Çalışmaya 36 neoadjuvan kemoterapi alan lokal ileri evre meme kanserli hasta dahil edilmiş ve hastalardan tedavi öncesi ve sonrası 10 ml kan örnekleri alınmıştır. CTC izolasyonu, tanımlanması ve moleküler analizlerinde immuno-magnetik temelli AdnaTest kitleri kullanılmış, meme kanseri (GA733-2, Muc-1 ve Her-2, Aktin), EMT (PI3Kα, Akt-2, TWIST1) ve kök hücre (ALDH1) markerları incelenmiştir. Görüntüleme Agilent 2100 Bioanalyzer cihazı kulllanılarak DNA 1000 LabChip ile gerçekleştirilmiştir. CTC pozitifliği ve çalışılan markerlar ile tedaviye yanıt (patolojik tam cevap (PCR) ve rezidual hastalık) açısından anlamlılık, Fisher’s Exact test ile analiz edilmiştir. Bulgular: Otuzaltı hastanın 6'sında (%16,7) tedavi öncesinde CTC pozitifliği saptanmıştır. CTC pozitif olan 6 hastanın 4'ünde kök hücre markeri olan ALDH1 pozitifliği gözlenmiştir (p=0,0245) (Tablo 1). EMT markerlarından PI3Kα ise 3 hastada pozitif bulunmuştur. Hasta takipleri ve tedaviye verilen cevaplar izlenmeye devam etmektedir. Sonuç: Neoadjuvan kemoterapi alan lokal ileri evre meme kanseri hastalarında CTC pozitifliği ve kök hücre markerlarının analizi tedaviye verilecek olan cevabın ve hasta sağkalım oranlarının ön görülebilmesi için önemli bir yöntem olabilir. Çalışmalarımız bu kapsamda devam etmektedir.

Objective: Analysis of circulating tumor cells (CTC) as a "liquid biopsy" is a non-invasive personalized medicine application that allows prediction of cancer treatment and prognosis. The purpose of this study is to determine the molecular characterization of CTCs and to reveal the relation with the response given to the therapy by taking peripheral blood samples before and after treatment from patients taking neoadjuvant chemotherapy. Materials-Methods: Locally advanced breast cancer stage patients who will receive neoadjuvant chemotherapy were included in the study and 10 ml blood samples were taken before and after treatment. Immuno-magnetic bead based AdnaTest kits were used for CTC isolation, identification and molecular analysis. Breast cancer (GA733-2, Muc-1 and Her-2), EMT (PI3Kα, Akt-2, TWIST1) and stem cell (ALDH1) markers were examined. Imaging was performed with DNA 1000 LabChip using Agilent 2100 Bioanalyzer instrument. CTC positivity and response to treatment with studied markers (pathologic complete response and residual disease) were analyzed using Fisher's Exact test. Results: CTC positivity was detected before treatment in 6 of 36 (16.7%) patients. Four of the six CTC positive patients had ALDH1 positivity as a stem cell marker (p = 0.0245). PI3Ka, one of the EMT markers, was found positive in 3 patients. Patient follow-up and response to treatment are still being monitored. Conclusion: CTC positivity and analysis of stem cell markers in locally advanced breast cancer stage patients who received neoadjuvant chemotherapy may be an important method for predicting the response and patient survival rates. Our work continues in this context.
Molecular analysis of circulating tumor cells in locally advanced breast cancer stage patients receiving neoadjuvant chemotherapy