Tiroid nodüllerinde ultrason rehberliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Amaç: Retrospektif çalışmamızda Ultrasonografi rehberliğinde tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi tekniğinin etkinliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 831 olgunun toplam 929 tiroid nodülüne Ultrasonografi eşliğinde ince iğne aspirasyon biyopsisi yapıldı. Sitolojik tanılar benign, şüpheli malignite, malignite pozitif ve yetersiz materyal olarak sınıflandırıldı. Olguların ultrasonografi bulguları daha önceden belirlenen kriterler dahilinde kaydedildi. Bulgular: Sitolojik değerlendirme sonucu 781 nodül (%84.1) benign, 35 nodül (%3.8) şüpheli malign, 21 nodül (%2.3) malign, 92’si (%9.9) ise yetersiz materyal olarak rapor edildi. Malignite pozitif olgularda hasta yaşı, cinsiyet, nodül sayısı ve sonografik özellikler açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: İnce iğne aspirasyon biyopsisi etkin ve güvenilir bir tanı yöntemidir. Hematom ve ağrı gibi komplikasyonları nadirdir. Doğru nodülden ve semisolid nodüllerde de doğru komponentten örnek alınmasında ultrasonografi önemli bir yardımcıdır. Utrasonografi eşlikli ince iğne aspirasyon biyopsisi tiroid nodüllerinin tanısında altın standart yöntemdir.

Objective: The objective for this study is to investigate the efficiency of ultrasonography guided fine-needle aspiration biopsies on thyroid nodules. Methods: The study population consisted of 929 ultrasonography guided thyroid nodule biopsies in 831 patients. The cytological results were classified as benign, suspicious for malignancy, malignant and inadequate material. The ultrasonography results are registered by designated criterias. Results: Cytological results were reported as 781 (% 84.1) benign nodules, 35 (%3.8) malignant suspicious nodules, 21 (% 2.3) malignant nodules and 92 (% 9.9) inadequate materials. Patients with malignant thyroid nodules were evaluated and there was no statistically significant difference found in age, gender, number and sonographic features of nodules (p>0.05). Conclusion: Fine needle aspiration biopsy is a functional and reliable diagnosing method. Complications of the procedure, such as hematoma or pain, are rare. The use of US guidance is necessary to define the correct side of semisolid thyroid lesions and helpful to obtain adequate sample from nodules. Fine needle aspiration biopsy has become the gold standard to diagnose thyroid nodules.
Ultrasonography guided fine needle aspiration biopsies on thyroid nodules
Keywords: Patoloji