Karen Horney'in bütüncü yaklaşımı ekseninden kentlileşme olgusunun meydana getirdiği nevrotik kişilik yapısının türk romanındaki örnekler üzerinden incelenmesi - Kahraman, Esra (My University, 2023)
Bu çalışmada, kentlileşme olgusunun bireyde yol açtığı sosyopsikolojik dönüşümler, Karen Horney'in bütüncü kuramı ekseninde incelenmekte; kentlileşmenin tetiklediği nevrotik belirtiler, beş ayrı Türk romanındaki karakterlerin içsel dünyaları üzerinden analiz edilmektedir. İlk olarak kentleşme ve kentlileşme olgularının kavramsal sınırlarına dair genel bir tasvir sunulurken daha sonra yeni-Freud'cu Karen Horney'in bütüncü yaklaşımı ve nevroz nosyonuna yönelik fikirleri ele alınmaktadır. Horney'in nazariyesinin tahliline takiben nevrotik kişilik yapılanmasının toplumsal dönüşümler karşısında nasıl şekillendiği ve kentlileşme izleklerinin yol açtığı sosyolojik etkilerin psikolojik düzlemdeki karşılıklarının nasıl göründükleri gibi sorular kurgusal metinlerin anlatı kişileri takip edilerek cevaplandırılmaktadır. Son olarak bahsi geçen edebi figürlerin, kültürel ve yapısal değişime yönelik sergiledikleri davranış örüntüleri, genellenebilirlik adına nevrotik yapılandırma açısından tahlil edilmektedir.

In this study, the sociopsychological transformations caused by the phenomenon of urbanity are examined in the axis of Karen Horney's holistic theory; the neurotic symptoms triggered by urbanity are analysed through the inner worlds of the characters in five different Turkish novels. Firstly, a general description of the conceptual boundaries of urbanisation and urbanity phenomena is presented, and then neo-Freudian Karen Horney's holistic approach and her ideas on the notion of neurosis are discussed. Following the analysis of Horney's theory, questions such as how the neurotic personality structure is shaped in the face of social transformations and how the sociological effects caused by urbanity trajectories appear on the psychological plane are answered by following the narrative characters of fictional texts. Finally, the behavioural patterns of these literary figures towards cultural and structural change are analysed in terms of neurotic configuration for the sake of generalisability.
Keywords: Aylak Adam; Bordamıza Vuran Deniz; Karen Horney; Kaybolmuş Günler; Kentleşme; Kentlileşme; neurosis; nevroz; Ölmeye Yatmak; Sokaktaki Adam; Turkey; Turkish fiction; Türk romanı; Türkiye; Urbanity; Urbanization