İstanbul kent imgesi olarak Ayasofya - Güney, Enes (My University, 2020)
İlk kentsel yerleşimlerden günümüz kentlerine kadar tüm kentler birtakım kentimgelerine sahip olmuştur. Bu kent imgeleri; şehir kimliğinin etkisiyle oluşan ve zamanlaşehir kimliğine katkı sağlayan unsurlardır. Kent imgesini kavramsallaştıran Kevin Lynch,imgeleri beş gruba ayırmıştır. Bunlar; yollar, düğümler, bölgeler, sınırlar ve nirengilerdir.İstanbul, M.Ö 7.yy'da kurulmuş bir şehir olarak tarih boyunca birçok kent imgesine sahipolmuştur. Ancak bu kent imgelerinden bazılarının şehir üzerindeki etkisi diğerimgelerden daha baskın olmuştur. Ayasofya'nın kent imgesi olarak belirlenmesi veincelenmesinin nedeni Ayasofya'nın şehir üzerindeki etkisidir. Ayasofya, şehrin farklıdönemlerinde kent imgesi olarak var olmuş bir yapıdır. Ayasofya bu özelliği göz önünealınarak; farklı dönemler için ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Bir diğer taraftan da tezde;Ayasofya'nın hangi kent imgesi olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu tez; İstanbul'dakibir yapıyı kent imgesi olarak inceleyen ilk tezdir.

All the cities, from the first urban settlements to the present-day cities, had somecity images. These city images are the factors that are formed by the effect of the cityidentity and contribute to the city identity in time. Kevin Lynch, who conceptualized thecity image, divided the images into five groups. These are; paths, nodes, edges, districts,and landmarks. Istanbul as a city established in the 7th century BC, has had many cityimages throughout history. However, the impact of some of these city images on the citywas more dominant than other images. The reason for the determination and research ofHagia Sophia as an city image is the impact of Hagia Sophia on the city. Hagia Sophia isa structure that existed as an city image in different periods of the city. Hagia Sophia wasevaluated separately for different periods by considering this feature. On the other hand,in the thesis; It has been tried to determine which city image of Hagia Sophia is. Thisthesis; It is the first thesis that examines a structure in Istanbul as an image of the city.
Keywords: Ayasofya; Bölgeler; Cities and towns; City Image; Districts; Düğümler; Edges; Hagia Sophia; Istanbul; İstanbul; İstanbul Paths; Kent İmgesi; Kentler ve kasabalar; Landmarks; Local government; Nirengiler; Nodes; Sınırlar; Yerel yönetim; Yollar