Galatat-ı Terceme 6. defteri (inceleme-metin- dizin- tıpkıbasım) - Yahi, Abdelkader (My University, 2021)
Bu tez çalışması İBB Atatürk Kitaplığı Kütüphanesi bel-Osm-k.02668-01/ 06 demirbaş numarasıyla kayıtlı olan Said Kemalpaşazâde’nin yazmış olduğu Galatat-ı Terceme eserinin 6. Defteri üzerindedir. İlgili tez çalışması inceleme, metin, dizin ve tıpkıbasım olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. İnceleme bölümünde galatat kelimesi, galatat sözlükleri, yazarın hayatı ve eseriyle ilgili bilgiler verilmiştir. Metin bölümünde eser Latin harflarine aktarılmıştır. Dizin bölümünde 6. Defterde yer alan kelimeler alfabetik sıralanışına göre sıralanmıştır. Kelimelerin anlamaları, hangi dilden alındığı ve kaç kere tekrarlandığı ele alınmıştır. Son bölümde ise İBB Atatürk Kitaplığı bel-Osm-k.02668-01/ 06 demirbaş numarasıyla kayıtlı olan Galatat-ı Terceme Defter’inin tıpkıbasımı bulunmaktadır.

This dissertation is about the 6th Notebook of “Galatat-ı Terceme” written by Said Kemalpaşazâde, which is registered with the fixture number bel-Osm-k.02668-01/ 06 at the IBB Atatürk Library. The related thesis study consists of four parts: review, text, index, and facsimile. In the analysis section, information about the word galatat, galatat dictionaries, the life and work of the author is given. In the text section, the work has been conveyed into Latin letters. In the index section, the words in the 6th Notebook are listed in alphabetical order. Moreover, the meanings of the words, from which language they are taken, and how many times they are repeated are discussed. In the last section, there is a facsimile of the “Galatat-ı Terceme” 6th Notebook, which is registered with the fixture number bel-Osm-k.02668-01/ 06 at the İBB Atatürk Library.
Keywords: Galat; Galatat-ı Terceme 6. Defter; Galatat-ı Tercüme 6th Notebook; History and criticism; Kemalpaşazâde Said; Osmanlı Türkçesi; Ottoman Turkish; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyatı