Bulgaristan’da Müslüman azınlıklar (Dini hayat ve aile yapıları) - Lutov, Ahmed (My University, 2010)
Bulgaristan’da Müslüman Azınlıklar (Dini Hayat ve Aile Yapıları) ÖZET Bulgaristan’ın genelinde Müslümanlar azınlıktadır. Müslümanlar çoğunlukla kendi kimliklerini, inançlarını, örf ve adetlerini korumayı başarmıştır ve hepsini bütün ayrıntılarıyla olmasa bile uygulamaya çalışmaktadırlar. Müslümanların genel olarak geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Son yıllarda inşaat sektöründe ve sanayide çalışma imkânları da ortaya çıkmıştır. Son global kriz bu sektörü de vurdu ve Avrupa Ülkelerine çalışmak için gidenlerin sayısı yükselmektedir. Müslümanlar arasında aile kurumuna çok önem verilmektedir. Aile ilişkileri çok güçlüdür. Köylerde geniş, şehirlerde çekirdek aile görülmektedir. Bulgaristan’daki Müslümanların dini hayatı daha çok gelenekten tevarüs eden davranışlarla devam ettirilir. Müslümanlarda temel dini ritüellere katılma oranı düşüktür. Günlük hayatlarında halk inançlarının yeri vardır. Müslümanlarının kimlik problemi bir taraftan etnik diğer tarafından da dini kaynaklıdır. Müslümanlar bir taraftan komünizm sonrası meydana gelen serbestlikle dinlerini öğrenme ve yaşama gayreti içindeyken diğer taraftan da ani değişimin meydana getirdiği değer bunalımının etkileriyle baş etmek zorundadırlar. Bunların yanında uzun yıllar boyunca yaşamış oldukları baskılar nedeniyle hala içlerinde Bulgar nüfusa ve devletine karşı bir güvensizlik vardır. Bulgaristan Müslümanları Türkiye ve Avrupa Ülkelerine sürekli göç etmektedirler. Bulgaristan 2. Müslüman 3. İslâm 4. Türk 5. Pomak 6. Çingene 7. Aile Yapıları 8. Dini Hayat Bulgaristan’da Müslüman Azınlıklar (Dini Hayat ve Aile Yapıları) The Muslim Minority in Bulgaria (Religious Life and Family Structure)

The muslims in Bulgaria are minority. Most of them have succeeded in keeping their identities, believes and traditions and even, if not with all details they try to practise their religion. Their main source of living are agriculture and animal breeding. In the recent years working opportunities in the sector of building trade and industry have developed. A great deal of importance is given to the family institution among the Muslims living in Bulgaria. Their family relationships are very strong. Nuclear families in cities and extended ones in villages are prevalent. The religious life of the Muslims in Bulgaria is maintained mainly by deeds of the inheritance coming from tradition. The proportion of attending the fundamental religious rituals by Muslims is low. Their daily life is predicated on superstitious beliefs. The source of identity crisis among Bulgarian Muslims are both ethnical and religious. The Bulgarian muslims strive in order to learn and live according to their religion in the freedom that settled after communism, and also they have to cope with the effects upon the sudden change caused by the value depression. In addition to these, they still have distrust of Bulgarian public and state, stemming from the restraint that they have been exposed for years. Bulgarian Muslims consistently immigrate to Turkey and European Countries. Key Words: 1. Bulgaria 2. Muslims 3. Islam 4. Turkish 5. Pomaks 6. Romen 7. Family Structure 8. Religious Life
Keywords: Azınlıklar; Din