Obez Adölesanlarda Direnç ve Dayanıklılık Antrenmanlarının MaxVO2 ve Bazal Metabolizma Hızına Etkisi. - KÜÇÜK YETGİN, MERAL; AGOPYAN, ANİ; ÇOTUK, HASAN BİROL; TOPSAKAL, NURİ (My University, 2011)
Giriş: Düzenli egzersiz yapmak, bazal metabolizma hızı ve vücut kompozisyonu üzerinde pozitif etkiye yol açmaktadır.2 Obezitenin tedavisinde, diyet ve aerobik egzersizin birlikte yürütüldüğü programlarda kilo kaybı ile beraber vücut kas kütlesi de azalmakta ya da aynı kalmakta, bazal metabolizma hızı ise yavaşlamaktadır.1 Direnç antrenmanları ile vücut kas kütlesinde sağlanacak bir artış, kilo kaybederken bazal metabolizma hızının yavaşlamasına karşı bir önlem olabilir.3 Amaç: Bu araştırmada, obez adölesanlarda yağ oranını azaltmayı hedefleyen direnç ve dayanıklılık antrenmanlarının maksimal oksijen kullanma kapasitesine (Max. VO2) ve bazal metabolizma hızına olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Meteryal ve Metot: Araştırmaya katılan yaşları 15-18 arasındaki 16 obez erkek adölesan direnç (n=8) ve dayanıklılık (n=8) olarak iki antrenman grubuna ayrılmıştır. Gruplara altı ay, haftada üç gün, birer saatten oluşan direnç ve dayanıklılık antrenman programları uygulanmıştır. Tüm katılımcılara, araştırmanın başında ve sonunda Max. VO2 (Bruce protokolü) ve bazal metabolizma hızı ölçümleri (ergospirometre) yapılmıştır. Ayrıca çok frekanslı bioimpedans aleti ile vücut kompozisyonları (boy, vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKİ), vücut yağ ağırlığı, vücut yağ yüzdesi, karın içi yağ, yağsız vücut kütlesi, vücut kas kütlesi) belirlenmiştir. Bulgular: Araştırmanın sonunda, her iki grubun bazal metabolizma hızlarında artış sağlanmış; bu artışın dayanıklılık antrenman grubunda istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Grupların max. VO2 kapasiteleri anlamlı düzeyde artmıştır (p<0,05). Direnç antrenman grubunun BKİ değerlerinde; her iki antrenman grubunun ise vücut yağ yüzde değerlerinde azalma olmuştur (p<0,05). Sonuç: Uzun süreli (6 ay) direnç ve dayanıklılık antrenmanları, obez adölesanlarda Max. VO2 kapasitesini arttırmış, yağ yüzdesini azaltmış, kas kütlesinin korunmasını sağlamıştır. Bazal metabolizma hızındaki artışın dayanıklılık antrenmanları ile anlamlı düzeyde olabileceği belirlenmiştir.