Kurumsallaşmanın işletmenin sürekliliği üzerine etkisi ve bir araştırma - Aslanbay, Tuba (My University, 2008)
ÖZETKurumsallaşma, bir kurumun sahip olduğu kurallar ile daha uzun bir yaşama sahip olabilmesi için; genelde daha az düşünen ve daha az bağımsız hareket eden hale gelmiş yapılaşma ifade edilmektedir. Günümüzde kurumsallık teorisi, sosyal bilimlerdeki okulların karşısında geniş ölçüde dikkat çeken bir öneme sahiptir. Mikro ölçekte bireyler arasındaki etkileşimin makro ölçekte global sisteme yaratacağı etkiyi açıklaması ile kabul görmüştür. Kurumsallık teorisi, sosyal yapılara, daha derinlemesine ve esnek bakış açısıyla yaklaşabilme yönünde katkıda bulunmuştur. Şemalara, kurallara, normlara ve alışılmış hareket yöntemlerinin oluştuğu belirli bir sürece dikkat çekmiştir. Belirtilen unsurların sahip olduğu süreç içerisinde, bu unsurların nasıl yaratılacağı, yayılacağı, zamana ve mekâna göre nasıl adapte edileceği teorinin araştırmasının konusunu oluşturmuştur. Çalışmamız, temel olarak teorik ve amprik olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir. Teorik kısımda kurumsallaşma konusu incelenmiştir. Amprik bölümde ise İstanbul ili sınırları içinde tekstil sektöründe faaliyet gösteren orta ve büyük ölçekli şirketlerin kurumsallaşma dereceleri ve yaşları ile kurumsallaşma dereceleri arasındaki durum ortaya konulması amacıyla bir saha araştırması yapılmıştır. Kurumsallaşmanın unsurları belirlendikten sonra hazırlanan ankete verilen cevaplar doğrultusunda değerlendirmeler yapılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.

Institutionalization gradually become less able to think and act independently, because they have lived for a long time under the rules of an institution. Contemporary institutional theory has captured the attention of a wide range of scholars across the social social sciences and is employed to examine systems ranging from micro interpersonal interactions to macro global frameworks. Institutional theory attends to the deeper and more resilient aspects of social structure. It considers the processes by which stuructures, including schemas, rules, norms, and routines, become established as authoritative guidelines for social behavior. The issue of research become how these elements are created, diffused, adopted over space and time; and how they fall into decline and disuse. The study is mainly a combination of two parts: Theorical and emprical. In the theoritical part, the issue of institutionalization is studied. In the emprical part of the study, a field study is developed the institution degree of medium and large textile firm in Istanbul than their ages with their institution degree is compared. After the elements of institutionalization are determined, a survey developed. The findings of the survey are evaluated and some suggestions are given about the resolution of their problems.
Keywords: İşletmeler; Kurumsallaşma; Şirketler