Türkiye İmalat Sanayisinde Verimlilik ve Bölüşüm - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Özet: Bu makale Türkiye İmalat Sanayisinde emek verimliliği ile ücret ve kâr gelirleri arasındaki ilişkiler ve sanayi katma değerinin bölüşümünü etkileyen faktörleri incelemektedir. Verimlilik bölüşüm ilişkisinin analizi, sanayideki birikim ve büyüme sürecinin çalışanların reel ücretleri ve yaşam standartlarını nasıl etkilediğini belirlemek açısından önem taşımaktadır. İncelemede verimlilikte meydana gelen değişmelere ücretlerin intibakı kısa ve uzun dönemde ayrı ayrı ele alınmıştır. Sonuçta, imalat sanayisinde emek verimliliğindeki değişimlerin ücretlere yansımadığı tespit edilmiştir. Çalışmada ulaşılan bulgular imalat sanayisinde katma değerin bölüşümünün, bu bölüşüm ilişkisindeki tarafların göreli güçlerindeki değişimlere duyarlı olduğunu göstermektedir. Bu tespitler, imalat sanayisinde katma değerin bölüşümünün açıklanmasında Klasik politik iktisat ve Marxist iktisadın gelir bölüşümü tezinin ikna gücü taşıdığını düşündürmektedir. Dönemin siyasal konjonktürü, izlenen sanayileşme ve birikim stratejisinin nitelikleri, işsizlik ve emek piyasasına yönelik hukuki düzenlemeler gibi unsurlar bu bölüşüm ilişkisindeki tarafların göreli güçlerini değiştirmek suretiyle katma değerin bölüşümünü etkilemektedir.

Abstract: In this article the relationship between labour productivity, real wages and profits is examined. In addition the factors that affect the distribution of industrial value added are studied. Analysis of productivity and distribution is crucial when the effects of accumulation and growth process on real wages and living standards of workers are considered. In this study adjustment of real wages to the changes in productivity is analyzed both in the short and long run and by doing this I found that changes in productivity of labour do not influence the level of real wages. In addition, in this study I reached to a conclusion that the distribution of value added in manufacturing industry is sensitive to the changes in relative powers of the workers and employers. The distribution of value added is shaped by the changes in relative powers of the actors and changes in relative powers are determined by political conjuncture of the period, the characteristics of industrialization and accumulation strategies, unemployment and regulations made in the labour market.
Labour Productivity and Distribution in Turkish Manufacturing Industry