İstanbul ili şehiriçi ulaştırma firmalarının stratejileri üzerine oyun teorisi yaklaşımı - Ünal, Rojhat (My University, 2020)
Küreselleşme ve kaçınılmaz olarak rekabet koşullarının arttığı günümüz piyasalarında, yöneylem araştırması tekniklerinin kullanım alanları ve gerekliliği çok fazla artmıştır. Özellikle rekabetin ön planda olduğu sektörlerde menfaatlerini korumak ve devamlılığını sağlamak isteyen yapıların, çıkarlarını en üst seviyeye taşımalarında yöneylem araştırması teknikleri içerisinden oyun teorisinin çok önemli bir rolü vardır. Özellikle ürün ve marka çeşitliliğinin hızla arttığı günümüz koşullarında firmaların rakipleriyle olan durumlarını öngörme ve bu bilgilere dayanarak stratejik planlama yapma ihtiyaçları da hızla artmıştır. Oyun teorisi, çıkarları çatışan ve rekabet içinde olan tarafların akılcı davranışlarını ve bu karar ortamını matematiksel modeller yardımıyla inceleyen bir yaklaşımdır. Yapıların varlıklarının devamlılığını korumaları sadece kendi içlerinde verdikleri kararlara değil, aynı zamanda rekabet ortamında verecekleri kararlara da bağlıdır. Bu çalışmada duopol piyasa koşullarının hakim olduğu şehiriçi ulaşım sektöründe birbirine ikame olabilecek birer ürünü için iki firmanın pazar paylarını arttırmak için aldıkları kararlar oyun teorisi yaklaşımı ile incelenmiştir.

In today's markets where globalization and inevitably competitive conditions increase, the usage areas and necessity of operations research techniques have increased very much. Especially in the sectors where competition is in the forefront, game theory has a very important role in operations research techniques in maximizing the interests of the structures that want to protect their interests and ensure their continuity. Especially in today's conditions where product and brand diversity increases rapidly, companies' needs to predict their position with their competitors and to make strategic planning based on this information have also increased rapidly. Game theory is an approach that examines the rational behavior of the conflicting and competing parties and this decision environment with the help of mathematical models. The preservation of the existence of structures depends not only on the decisions they will make in the competitive environment, but also on the decisions they make within themselves. In this study, the decisions taken by two companies to increase their market share for one product which can be substitute in the urban transportation sector where duopoly market conditions prevail will be examined with the game theory approach.
Keywords: Econometrics; Ekonometri; Operational Research; Operations research; Oyun Teorisi; Transport Industry; Ulaştırma Sektörü; Yöneylem araştırması; Yöneylem Araştırması Game Theory