Recycling of excavation soil for the production of building material - Ulubeyli, Gülden Çağın (My University, 2011)
HAFRİYAT TOPRAĞININ BİR YAPI ELEMANI ÜRETMEK İÇİN GERİ KAZANILMASI Yapı sektörü içinde karşılaşılan en büyük sorunlardan biri, yapının inşası sırasında büyük miktarlarda ortaya çıkan kazı toprağının değerlendirilemeyen kısmının depolanma ve depo yerine taşınma sorunudur. Özellikle büyük ölçekli inşaatlarda kazı toprağının büyük bir kısmı atıl hale geldiğinden, malzemenin tahliyesinde ve depolanmasında büyük sorunlara ile karşılaşılmaktadır. Çalışmada özellikle hammaddesi bu şekilde atık ve değerlendirilmeye açık olan bir malzemenin farklı üretim yöntemleri ile tuğla benzeri bir yapı malzemesi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla literatür çalışmaları sonucunda kullanılmasına karar verilen 8 farklı bağlayıcı çeşidi ile hafriyat toprağı karıştırılmış ve klasik üretim yönteminde yüksek sıcaklıklarda fırınlanarak elde edilen tuğlanın, düşük sıcaklıkta bağlayıcıların birleştirici özellikleri kullanılarak üretimi yoluna gidilmiştir. Çünkü tuğlanın pişirme sıcaklığı oldukça yüksek olduğundan, üretiminde çok fazla enerji maliyeti bulunmaktadır. Deneysel aşama sırasıyla hammadde karakterizasyonu, numune üretimi ve numune karakterizasyonu şeklinde üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde bazı toprak deneyleri ve kimyasal analizler gerçekleştirilerek malzeme özellikleri belirlenmiştir. İkinci kısımda bağlayıcılar ve hammadde, 10 değişik karışım seti ile, 76 mm çapa ve 40 mm yüksekliğe sahip çelik kalıp içerisine 200 KN yük altında basılmıştır. Son bölümde ise üretilen numune üzerinde basınç mukavemeti, su emme, kuru birim hacim ağırlık, aktif çözünmüş tuz içeriği, boşluk oranı tayini deneyleri yapılmış ve tüm sonuçlar, mevcut kullanılan tuğla malzemeleri için oluşturulmuş iki TS Standardındaki değerler ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak tüm test edilen özellikler bakımından standartlarda istenilen değerlere ulaşılmış veya çok yaklaşılmıştır.

RECYCLING OF EXCAVATION SOIL FOR THE PRODUCTION OF BUILDING MATERIAL One of the greatest problems in the construction industry is how to store and transport the unused part of excavation soil which appears during construction with enormous amounts. Especially in large-scale construction projects, since huge part of excavation soil becomes waste material, a big problem arises while discharging and storing the material. In this study, opportunities of using the brick produced with different production methods and called as a brick-like construction material of which raw material is waste and open to utilize were investigated. For this objective, the excavation soil was mixed with 8 different binders which were decided to use as a result of literature review. A brick-like material was produced by considering the bonding effect of binders at low temperatures, which in fact is produced by firing at high temperatures in the classical production technique. An excessive energy cost in producing this material is encountered because the firing temperature of brick is very high. The experimental phase consisted of three sections such as characterization of raw material, and production and characterization of samples, respectively. Some soil experiments and chemical analyses were first carried out to determine the material characteristics. 10 different mixture sets including binders and raw materials were then pressed under a load of 200 kN in a steel mould of which diameter was 76 mm and height was 40 mm. Finally, some experiments such as compressive strength, water absorption, dry bulk density, active dissolved salt content, and void percentage were realized on the samples produced, and all of the results obtained were compared with the related brick values in TS Standards. Consequently, in terms of the tested characteristics, expected values in the Standards were either reached or approached very nearly.
Keywords: Malzeme Mühendisliği; Metalürji