Batın ameliyatı öncesi hastalara verilen eğitimin anksiyete üzerine etkisi : randomize kontrollü çalışma - Gümüş, Banu (My University)
Amaç: Bu araştırma, İstanbul’daki bir eğitim ve araştırma hastanesinde batın ameliyatı olacak hastalara ameliyat öncesi verilen eğitimin ameliyat sonrası anksiyete düzeylerine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, 1 Ocak-30 Haziran 2024 tarihlerinde genel cerrahi kliniğinde yatan hastalarla gerçekleştirildi. Hastalar, güç analizi ve randomizasyonla kontrol (n=41) ve deney (n=40) gruplarına ayrıldı. Deney grubuna ameliyat öncesi bilgilendirme eğitimi verildi, kontrol grubuna ise standart bakım uygulandı. Anksiyete düzeyleri “Durumluk-Sürekli Anksiyete Ölçeği (State Trait Anxiety Inventory- STAI)” ile ölçüldü. Veriler SPSS 25.0 ile analiz edildi; normal dağılım Kolmogorov-Smirnov testiyle incelendi. İki bağımsız grubun karşılaştırmasında Mann-Whitney U, iki bağımlı grubun karşılaştırmasında ise Wilcoxon testi kullanıldı (p<0,05). Araştırma protokolü NCT06629571 protokol numarasıyla ClinicalTrials'a kaydedildi. Bulgular: Deney grubundaki hastaların, kontrol grubuna göre ameliyat öncesi ve sonrası anksiyete düzeylerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olduğu ve anksiyete düzeylerinde azalma olduğu belirlendi (p<0,05). Ameliyat öncesi verilen bilgilendirme eğitiminin, hastaların ameliyat sürecine dair bilgi eksikliklerini giderdiği ve bu sayede anksiyete düzeylerini düşme olduğu bulundu. Sonuç: Ameliyat öncesi verilen bilgilendirme eğitimi, hastaların anksiyete düzeylerini azaltmada etkili bir yöntemdir. Ameliyat öncesi bilgi verilmesi, hastaların anksiyete düzeylerini azaltarak, ameliyat sonrası iyileşme süreçlerini olumlu yönde etkilemektedir. Hastaların hastanede yattıkları süreçte uygulanan rutin hemşirelik bakımına ek olarak ameliyat süreci hakkında detaylı bilgilendirilmeleri önerilir.

Objective: This study aimed to examine the effect of preoperative education on postoperative anxiety levels in patients undergoing abdominal surgery at a training and research hospital in Istanbul. Materials and Methods: The research was conducted between January 1 and June 30, 2024, with patients hospitalized in the general surgery clinic. Patients were randomly assigned to either the control group (n=41) or the intervention group (n=40) after a power analysis. The intervention group received preoperative educational sessions, while the control group received standard care. Anxiety levels were measured using the State-Trait Anxiety Inventory (STAI). Data were analyzed using SPSS version 25.0, with normality tested by the KolmogorovSmirnov test. Mann-Whitney U and Wilcoxon tests were used for comparisons between independent and dependent groups, respectively (p<0.05). The research protocol was registered with ClinicalTrials under protocol number NCT06629571. Results: There was a statistically significant reduction in anxiety levels in the intervention group compared to the control group both before and after surgery (p<0.05). The preoperative education was found to alleviate anxiety by addressing patients' lack of information about the surgical process. Conclusion: Preoperative education is an effective method for reducing patients’ anxiety levels. Providing patients with information before surgery can lower their anxiety, positively influencing their postoperative recovery. It is recommended that detailed information about the surgical process be incorporated into the routine nursing care provided during hospitalization.
The effect of education given to patients before abdominal surgery on anxiety : a randomized controlled study student
Keywords: Anksiyete; Cerrahi; Cerrahi Hemşireliği Anxiety; Cerrahi hemşirelik; Education of Patients; Hastaların Eğitimi; Nursing; Surgery; Surgical nursing