The biochemical fundamentals of angiotensin converting enzyme (ACE) gene polymorphism in myocardial infarction - (:unkn) unknown (My University, 2005)
Gelişmiş ülkelerde en başta gelen morbidite ve mortalite nedeni miyokard infarktüsü ve koroner arter hastalıklarıdır. Miyokard infarktüsü ABD'de ve diğer birçok gelişmiş ülkede tüm nedenlere bağlı ölümlerin yaklaşık yarısından sorumludur. Son zamanlarda miyokard infarktüsü oluşumundan sorumlu olabilecek bazı genetik risk faktörleri üzerinde çalışmalar artmıştır. Bunların arasında en popüler olanlarından biri Angiotensin Dönüştürücü Enzim (ADE) genindeki I/D polimorfizmi ve miyokard infarktüsünün ilişkisini araştıran çalışmalardır. Miyokard infarktüsü ve koroner arter hastalıklarına yol açan genetik belirteçlerin saptanması, bu hastalıkları önleme ve tedavi çalışmalarında kolaylık sağlayabilecektir. Bu genetik belirteçlerin önceden saptanması durumunda klinik belirtiler ve kardiyovasküler komplikasyonlar ortaya çıkmadan yüksek risk grubundaki kişiler belirlenebilecekler ve uygun tedavi için takibe alınabileceklerdir. Tüm bu çalışmalar ADE gen polimorfizminin kardiyovasküler riskin tahmininde, yüksek risk gruplarındaki hastalara erken ve etkili tedavinin planlanması ve Önceden belirlenmesinde ışık tutabileceği düşüncesinden hareketle sürdürülmektedir.

Myocardial Infarction (MI) is the most important reason of mortality and morbidity in developed countries. It is detected that about half of the deaths, no matter what reason is, in the USA is sourced from MI. In recent years, a lot of scientific studies have increased on some genetic risk factors responsible from the formation of MI. One of the most popular of these is searching for the relations between the I/D polymorphism in the ACE gene and MI. In this study, it is assumed that ACE I/D gene polymorphism is a useful indicator in the detection of the risk of cardiovascular disease, the better control of the people in high risk group and the optimal cure to start at an earlier stage. By the help of these studies the risk factors of genetic origin, using the genetic indicators and new risk factors, and supporting the information by some easily performed biochemical experiments would supply great easiness in diagnosis and cure and save life.
Miyokard infarktüsünde angiotensin dönüştürücü enzim (ADE) gen polimorfizminin biyokimyasal temelleri
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji