Sapanca Gölü'nde yaşayan sazan (Cyprinus carpio linnaeus, 1758) ve karabalık (Vimba vimba linnaeus, 1758)'ın metazoan parazitleri - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Ocak 2004-Aralık 2004 tarihleri arasında gerçekleştirilen bu çalışmada Sapanca Gölü balık faunasında yer alan türlerden Cyprinus carpio ve Vimba vimba parazitolojik olarak incelenmiştir. Toplam 31 balık üzerinde çalışılmış olup; 16 Cyprinus carpio'nun 13 adedinde, 15 Vimba vimba'nın 11'inde parazit görülmüştür. Cyprinus carpio'da Dactylogyrus phoxini (Malevitskaya, 1949), Dactylogyrus extensus (Müller, Van Cleave, 1932), Gyrodactylus sp. Monogenoidea, Caryophyllaeus laticeps (Pallas, 1781), Bothriocephalus acheilognathi (Rud., 1808) Cestoidea, Diplostomum sp. Trematoda, Glochidium sp. Bivalvia; Vimba vimba'da; Dactylogyrus sphyrna (Linstow, 1878), Dactylogyrus cornu (Linstow, 1878), Dactylogyrus cornoides (Gläser et Gussev, 1971) Monogenoidea, Aspidogaster limacoides (Dies., 1835), Posthodiplostomum cuticola (Nordmann, 1832), Tylodelphys clavata (Nordmann, 1832), Diplostomum sp., Tetracotyle sp. (Linstow, 1856) Trematoda, Neoechinorhynchus rutili (Müller, 1780) Acanthocephala, Glochidium sp. Bivalvia, Argulus foliaceus (Linnaeus, 1758), Ergasilus sieboldi (Nordmann, 1832) Crustacea türleri bulunmuştur. Parazitler, konakçıda bulundukları yer, balıktaki enfeksiyon yüzdesi ve yoğunluğu açısından incelenmiştir. Ortalama, minimum ve maksimum enfeksiyon yoğunlukları verilmiştir.

In this study metazoan parasites of carp (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) and vimba (Vimba vimba Linnaeus, 1758) in the Lake Sapanca were investigated from January 2004 to December 2004. A total of 31 fish were investigated. Out of the 16 C. carpio, 13 were infected by parasites and of the 15 V. vimba, 11. The parasites found in C. carpio were: Dactylogyrus phoxini (Malevitskaya, 1949), Dactylogyrus extensus (Müller, Van Cleave, 1932), Gyrodactylus sp. Monogenoidea, Caryophyllaeus laticeps (Pallas, 1781), Bothriocephalus acheilognathi (Rud, 1808) Cestoidea, Diplostomum sp. Trematoda, Glochidium sp. Bivalvia. The parasites found in V. vimba were: Dactylogyrus sphyrna (Linstow, 1878), Dactylogyrus cornu (Linstow, 1878), Dactylogyrus cornoides (Gläser et Gussev, 1971) Monogenoidea, Aspidogaster limacoides (Dies., 1835), Posthodiplostomum cuticola (Nordmann, 1832), Tylodelphys clavata (Nordmann, 1832), Diplostomum sp., Tetracotyle sp. (Linstow, 1856) Trematoda, Neoechinorhynchus rutili (Müller, 1780) Acanthocephala, Glochidium sp. Bivalvia, Argulus foliaceus (Linnaeus, 1758), Ergasilus sieboldi (Nordmann, 1832) Crustacea. The parasites were investigated according to the place they were found in the host, prevalence and intensity of infections in the fish. Also the average intensity of the infection as well as the minimum and maximum intensities was estimated.
Metazoan parasites of carp (Cyprinus carpio linnaeus, 1758) and vimba (Vimba vimba linnaeus,1758) in the Sapanca Lake
Keywords: Biyoloji; Ekoloji