Avrupa Birliği’nin Sahra-Altı Afrikası’na yönelik demokrasi teşvik politikalarında normatif güç: Zimbabve ve Fildişi sahili vakalarının eleştirel değerlendirmesi - Dipama, Samiratou; Parlar Dal, Emel (My University, 2017)
Bu makale, Zimbabve ve Fildişi Sahili vakalarını kullanarak Normatif Güç Avrupa kavramının kuramsal ve ampirik açıdan sınırlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bunu yaparken ilk olarak Normatif Güç Avrupa kavramını, bu kavrama yönelik liberal yaklaşımları ve neo-realist eleştirileri inceleyerek kuramsallaştıracak; daha sonrasında Cotonou Ortaklık Anlaşması çerçevesine kısaca göz atacak veson olarak, Avrupa Birliği’nin iki ülkedeki demokrasiyi teşvik etmeye yönelik faaliyetlerini Normatif Güç Avrupa perspektifinden eleştirel olarak inceleyecektir. Makalenin temel savı, normatif vurgunun Cotonou Ortaklık Anlaşması Çerçevesi’nde yerini bulmasına rağmen, stratejik çıkar hesaplarının devamlı olarak Avrupa Birliği’nin normatif amaçlarına baskın çıkması nedeniyle, Avrupa Birliği’nin Zimbabve ve Fildişi Sahili’ndeki siyasi durumlara yönelik tutarsız ve tartışmalı tutumu Avrupa Birliği’nin normatif güç olarak kavramsallaştırılmasını büyük ölçüde sınırlandırmıştır.
Keywords: Sahra-Altı Afrika,Avrupa Birliği,Normatif Güç Avrupa,Siyasi Şartlılık,Demokrasiyi Teşvik