Katılım bankalarının finans sektörü içindeki yeri ve katılım bankalarına yönelik müşteri algısı üzerine bir araştırma - Gönen, İbrahim (My University, 2017)
Dünya ekonomisinin gelişimi ile birlikte finans sektörü ve bankacılık sektörü faaliyetleri her geçen gün gelişmekte ve yeni bankacılık faaliyetleri ortaya çıkmaktadır. Dünya finans piyasalarında ve buna paralel olarak Türkiye ekonomisi içerisinde son 30-40 yıllık süre zarfında ortaya çıkan ve gelişimini hızla sürdüren bir bankacılık türü bulunmaktadır. Dünyada İslami bankacılık veya faizsiz bankacılık adı ile faaliyetlerini sürdüren bu kuruluşlar Türkiye’de katılım bankacılığı adı ile faaliyet göstermektedirler. Dünya ekonomik sistemi içerisinde kendine kısa zamanda önemli bir yer edinen faizsiz bankacılık işlemlerinden Türkiye gibi stratejik ve siyasi olarak önemli bir konuma sahip ülkenin uzak durması düşünülemezdi. Türkiye finans piyasası, İslam coğrafyasında toplanan sermaye fazlasını ülke ekonomisine kazandırmak ve iç piyasada atıl fonların değerlendirilmesine olanak tanımak için katılım bankacılığı faaliyetlerinde bulunmak durumundaydı. Son 10 yıllık süre içerisinde katılım bankacılığı faaliyetlerine yönelik daha fazla yatırım yapıldığı ve bu sektörün gelişimine devlet politikası gereği olarak önem verildiği görülmektedir. Günümüz itibariyle katılım bankalarının Türkiye bankacılık sektörü içerisindeki Pazar payı ortalama %5’lik bir orana sahiptir. Üç farklı özel sermayeli banka ve iki devlet sermayeli katılım bankası ülke ekonomisi içerisinde faaliyet göstermektedir. Ülke ekonomisi içerisinde son yıllarda yapılan atılımlarla birlikte önemli bir yer edinmeye çalışan katılım bankalarının, banka müşterileri gözünde yarattıkları algı ve bakış açısı katılım bankalarını gelecek hedeflerine taşıyacak ve istedikleri konuma gelmelerinde etkili olacak en önemli faktördür

Finance and banking sector are developing with the development of world economy day by day and new banking methods are emerging. There is a new banking method which has emerged and fast-developed in world finance market and also Turkish finance market in the last 30-40 years. Besides Ismalic Banking or interest-free banking definitons; it is called Participation Banking in Turkey. A country like Turkey which has great strategic and political importance also would not have avoid from this kind of important devolopment. Turkey had to start participation banking activities in the country due to bring capital surplus from Islam countiries to country and earning idle funds in local market. We can see that participation banking activities are devoloping in Turkey, esspecially in last ten years, due to goverment policies. Turkish goverment attaches particular importance to participation banking. Participation banking sector has %5 market share in entire finance market in Turkey now. There are three private banks and two state banks are active in Turkish finance market. Perception of participation banking is the most important factor to determine sucess of these financial organizations and this perception will help participation bankings to reach their destinations in the future or not.
Keywords: Bankacılık Sektörü Participation Banking; Bankalar ve bankacılık; Banking Sector; Faizsiz Bankacılık; Financial Sector; Finans; Finans Sektörü; Interest-free Banking; Katılım Bankacılığı; Katılım bankaları; Türkiye; Yatırım; Yönetim