Küreselleşme sürecinde ulus devlet olgusu ve Türkiye - Şahin, Esra (My University, 2005)
The objective of the study is the understanding of the process of globalization and the examination of the effects and improvements of the process over nation states. Thus, the concepts globalization and nation states are emphasized and information is given about the views suggested upon the explanation of globalization and nation state relations in the literature. For the second stage of the study, the recession of nation state in political and economic means is emphasized. The roles of the active actors of the process international capitals and international corporations, on the improvement of the functions of the nation state; are emphasized. As a result of power delegation of nation state to the forces under or over state; the power of the nation state has decreased and the practicing policies of independent money flow, monetary policy, foreign trade, and labor policies are discussed. And at the last stage, it is stated that the globalization is affecting all the countries and Turkey. The affects of globalization developments, even to shake the power of the state, have been evaluated as to Turkey. By the joining of Turkey in globalization process, the regulations are described and Turkey's guidelines in order not to be harmed from the new world order or to take the chances; are evaluated.

KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE ULUS DEVLET OLGUSU VE TÜRKİYE Bu çalışmada temel amaç küreselleşme sürecinin kavranılması ve bu sürecin ulus devlet üzerindeki mevcut etkilerinin ve değişimlerinin incelenmesidir. Bu amaçla öncelikli olarak küreselleşme ve ulus devlet kavramları üzerinde durulmuş, literatürde küreselleşme ve ulus devlet ilişkisini açıklamaya dönük olarak ortaya atılan görüşler hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise ulus devletin siyasal ve ekonomik anlamda işlevlerinde yaşanan daralmadan bahsedilmiştir. Bu sürecin etkin aktörleri olan uluslararası sermaye ve uluslararası kurumların ulus devletin işlevlerinin değişiminde oynadıkları roller üzerinde durulmuştur. Ulus devletin ulus üstü ve ulus altı birimlere yetki devri ve ulus devletin egemenliğinin aşınması sonucu, bağımsız para, maliye, dış ticaret, istihdam politikası uygulama imkanlarının kısıtlanması ele alınmıştır. Son aşamada ise küreselleşme gelişmelerinin tüm ülkeler gibi Türkiye'yi de etkilediğinden bahsedilmiştir. Devletin egemenlik gücünü dahi sarsacak şekilde küreselleşme gelişmelerinin etkileri Türkiye açısından değerlendirilmiştir. Türkiye'nin küreselleşme sürecine katılımıyla birlikte düzenlemelerin ne olduğu anlatılmış ve Yeni Dünya Düzeninden zarar görmemek yada fırsatları iyi değerlendirmek için Türkiye'nin ne yapması gerektiği ele alınmaya çalışılmıştır.
Keywords: Ekonomi; Küreselleşme; Uluslararası ekonomi