Kronik bel ağrısı tedavisinde kinesio® bant uygulamasının ağrı, fonksiyonellik, mobilite ve endurans üzerine etkisinin değerlendirilmesi - Köroğlu, Fahri (My University, 2016)
Amaç: Bu çalışma kronik bel ağrısı tedavisinde Kinesio® bantlamanın ağrı, fonksiyonellik, mobilite ve endurans üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: 60 hasta, internet tabanlı program ile randomize olarak üç gruba ayrıldı. Tüm hastalara 10 seans fizik tedavi modalitelerinden terapötik ultrason, hot pack ve Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonu uygulandı. Ayrıca her üç gruba 5. seanstan sonra fizyoterapist gözetiminde egzersiz uygulandı. Bunlara ek olarak birinci gruba her gün tedavi sonrası Kinesio® bant, ikinci gruba plasebo bant uygulandı, üçüncü grup ise kontrol grubunu oluşturdu. Hastalar tedavi öncesi ve sonrası ağrı (Visuel Analog Skala), fonksiyonel durum (Oswestry Skalası), mobilite (Parmak Zemin Testi) ve endurans (Biering – Sorenson Testi) yönünden aynı fizyoterapist tarafından değerlendirildi. Çalışma verilerinin analizinde SPSS Version 13.0 istatistik kullanıldı. Bulgular: Tedavi sonrası tüm parametrelerde her üç grupta anlamlı gelişmeler görüldü. Gruplar arasında değerlendirme parametrelerinde meydana gelen değişim ortalamaları karşılaştırıldığında, bant grubu ile diğer gruplar arasında tüm parametrelerde ileri derecede anlamlı farklılık olduğunu (p≤0,001), plasebo bant ve kontrol grubu arasında fonksiyonel durum (p=0,014) dışındaki parametrelerde benzer değişim olduğu (p>0,05) belirlendi. Sonuçlar: Çalışma sonuçları Kinesio® bant uygulamasının kronik bel ağrısında ağrı, fonksiyonellik, mobilite ve endurans üzerine anlamlı etkilerinin olduğunu, fizik tedavi modaliteleri ve egzersiz ile birlikte uygulandığında tedavinin etkinliğini arttırdığını göstermektedir. Kronik bel ağrısında Kinesio® bant uygulaması etkili bir tamamlayıcı yöntem olarak yer alabilir. Anahtar Sözcükler: Kinesio® bant, kronik bel ağrısı, endurans, fizyoterapi, elektroterapi.

Aim of the Study: This study was planned to investigate the effect of Kinesio® tape in treatment of chronic low back pain on pain, functionality, mobility and endurance. Material and Methods: Sixty patients were randomized and divided into three groups. All patients received therapeutic ultrasound, hot pack, and Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation for ten sessions. Exercises were applied after the 5th sessions to all patients groups under physiotherapist supervision. Moreover, everyday we applied Kinesio® tape to the first group, placebo tape to the second group after the treatment sessions, whereas the third group worked as the control group. Pain (Visual Analogous Scale), disability (Oswestry Scale), mobility (Finger Base Test) and endurance (Biering – Sorenson Test) have been evaluated by same physiotherapist before and after the treatment program. SPSS Version 13.0 program was used for data analyses. Findings: After the treatment significant improvements were obtained in all parameters of the three groups. In the between group comparisons of the mean changes of assessment parameters, significant differences (p≤0,001) were obtained between the tape and other groups, hovewer there were no significant differences (p>0.05) in mean changes between placebo and the control group, except for the disabilty scores (p=0.014). Results: Results of this study demonstrated that Kinesio® tape improved pain, disabilty, mobility and endurance in chronic low back pain; and also it is increase effectiveness of treatment when applied with physical therapy modalities and exercise. Kinesio® Tape should be placed in treatment of chronic low back pain as an effective, complementary method. nesio® Tape, chronic low back pain, endurance, physiotherapy, electrotherapy.
Keywords: Fizyoterapi ve rehabilitasyon; Tıp, Fizik; Yöntemler